sastanak 1 scaled e1579006031482

Ministar Garibija otvorio pregovore o poboljšanju statusa radnika u ustanovama socijalne zaštite

Sastanak kojeg je organizovalo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS održan je 14.1.2020. godine u Sarajevu. Ministar Garibija je na ovom sastanku otvorio pregovore o poboljšanju statusa radnika u ustanovama socijalne zaštite.

Unatoč tome što rade teške poslove, uposlenici u ustanovama socijalne zaštite nemaju uslove i prava kakva imaju uposlenici u zdravstvu, obrazovanju, policiji, itd. Tako su medicinske sestre i tehničari u socijalnim ustanovama u značajno lošijoj poziciji od njihovih kolegica i kolega na istim poslovima u zdravstvenim ustanovama.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Malik Garibija ističe da u ovom precesu žele otkloniti sve nepravde, a da je krajnji cilj poboljšanje kvaliteta usluge korisnicima.

Ministar Garibija je posebno naglasio da najviša plata u ustanovama socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo je plata direktora koja iznosi oko 1.600 KM. Stručni radnici su plaćeni značajno manje nego u svim drugim ustanovama, zbog čega veoma često kvalitetan kadar odlazi. Osobe sa visokom stručnom spremom primaju manje plate nego vozači u nekim preduzećima ili tehničari u nekim javnim ustanovama. Bitno je reći i da uposlenici ustanova socijalne zaštite nisu tražili povećanje osnovice i koeficijenata, nego ujednačavanje prava koja imaju njihove kolege na istim ili sličnim poslovima u drugim oblastima poput zdravstva i obrazovanja. Ministar je optimističan i vjeruje da će to moći omogućiti stručnim radnicima u toku ove godine.

Prvom sastanku, pored predstavnika Ministarstva, prisustvovali su i svi predstavnici sindikalnih organizacija ustanova socijalne zaštite, direktori ustanova, kao i predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika kao krovnog sindikata kojem pripadaju sindikalne organizacije ustanova socijalne zaštite, a koji je ujedno i inicijator rješenja ovog pitanja. Na sastanku je dogovoreno formiranje zajedničke radne grupe sastavljene od predstavnika Ministarstva, Sindikata državnih službenika i namještenika, kao i predstavnika rukovodstava i predstavnika sindikalnih organizacija svih ustanova. U naredne dvije sedmice radna grupa treba da usaglasi zajedničke prijedloge izmjena koji bi se trebali unijeti u Pravilnike u radu svih ustanova socijalne zaštite.

Ministar Garibija je poručio da čak i kada bi se uvažile sve ispravke koje sindikat traži, uslovi rada u ustanovama socijalne zaštite, a naročito plate, ostale bi značajno manje nego u drugim javnim institucijama, ustanovama i preduzećima. Vlada Kantona Sarajevo u planu ima i poseban zakon kojim bi se regulisale plate svih uposlenika u institucijama i ustanovama Kantona Sarajevo, a čime bi se konačno mogle otkloniti nagomilane nepravde kreirane nejednakim pristupom, saopćila je Vlada KS.