Foto: Općina Novo Sarajevo

Hasan Tanović/ U posjeti biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini raspolaže knjižnim fondom od 29.386 bibliotečkih jedinica u tehnikama za slijepe na Brajevom pismu, audio i digitalnoj tehnici, svih književnih žanrova koje koriste 1.344 slijepih i slabovidnih korisnika svih uzrasta u našoj zemlji, kao i u inostranstvu.

Među njima i 87 korisnika sa područja Općine Novo Sarajevo.

Jedinstvenu instituciju ove vrste u Bosni i Hercegovini, u ponedjeljak, 11.01.2021. godine, posjetio je načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović koji je sa direktorom Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Sakibom Plehom obišao prostorije i upoznao se o načinu funkcioniranju ove institucije.

Uposlenici biblioteke, Jasminka Đuliman, Selena Bukva i Edin Omerhodžić predstavili su knjižni fond i mogućnosti Brajeve štamparije.

Foto: Općina Novo Sarajevo
Foto: Općina Novo Sarajevo

“Općina Novo Sarajevo ima senzibilitet prema Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini. To je jedna od sedam institucija kulture na državnom nivou za koje se definitivno što prije treba riješiti problem finansiranja”, izjavio je u obraćanju medijima, općinski načelnik dr. Hasan Tanović.

U saopćenju su kazali da je direktor Sakib Pleh naglasio da su od 1997.-2001. godine plaće zaposlenih i dio materijalnih troškova finasirane iz Budžeta Kantona Sarajevo, a od 2002. godine status je upitan, finansiranje neriješeno, sporadično, nedovoljno, bez jasnih naznaka i rješenja.

“Biblioteka ima i isturena odjeljenja, a sve usluge u pogledu korištenja knjiga i časopisa su besplatne”, kazali su u saopćenju.