Foto/ Načelnik Hadžibajrić najavio svečano otvaranje Vrtića ‘Bulbuli’ na Dan Općine, 02.maja

Rekonstruisani Vrtić Bulbuli svečano će biti otvoren 02.maja, na Dan Općine Stari Grad Sarajevo – najavio je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić nakon obilaska finalnih radova na ovom objektu.

“Smatram da je jedan od najboljih načina obilježavanja značajnih datuma u našoj zemlji predstavljanjem novih, značajnih projekata kao što je ovaj. Na taj način pokazujemo građanima da ne zaboravljamo našu prošlost, a istovremeno mislimo i na bolju budućnost naše djece realizacijom projekata za dobrobit cijele zajednice. Vrtić Bulbuli nakon više od 25 godina vraćamo našim građanima, a projekat smo uradili u saradnji sa Vladom KS i nadležnim ministarstvom”, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad

Vrtić “Bulbuli” potpuno je devastiran tokom agresije na našu zemlju, a njegova rekonstrukcija počela je u augustu prošle godine. U potpunosti je obnovljen objekat ukupne površine skoro 400m2 koji će Javnoj ustanovi “Djeca Sarajeva” omogućiti prijem još 80 djece. Odmah nakon otvaranja u planu je raspisivanje javnog poziva za prijem djece u vrtić, a prve polaznike “Bulbuli” će primiti već u septembru ove godine.

Vraćanjem u rad ovog vrtića, lijeva obala Miljacke, prvi put nakon agresije, dobit će javni vrtić. Objekat je bio potpuno neupotrebljiv, a u prethodnih osam mjeseci izvedeni su građevinski radovi u unutrašnjosti, na krovnoj konstrukciji, montiran solarni sistem na krovu objekta, uvedeno radijatorsko i podno grijanje, postavljene nove elektroinstalacije i hidroizolacija, postavljene nove sanitarije i keramika u toaletima, saniran potporni zid s gornje strane objekta i veliki ulični potporni zid.

U toku je opremanje objekta i vanjsko uređenje – radovi na prilaznom stepeništu i dječijem igralištu iza objekta.

Ovaj projekat realizuju Općina Stari Grad i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, a njegova vrijednost je 964.000 KM.

Obilasku finalnih radova na Vrtiću “Bulbuli”, uz načelnika Hadžibajrića, prisustvovali su i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirza Batalović, te Selma Velić – pomoćnica načelnika u Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica putem koje se projekat realizuje.