U Sarajevu otvorena izložba austrijske umjetnice Franzi Kreis “Finding Motherland”

Izložba fotografija “Finding Motherland” (Pronalazak majčinog svijeta) austrijske umjetnice Franzi Kreis otvorena je večeras u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Organizator izložbe je Austrijski kulturni forum Sarajevo, a riječ je o zbirci fotografskih portreta kćerki i audio snimaka intervjua, u kojima one pričaju životne priče svojih majki.

Zbirka obuhvata porodične priče iz Austrije, Njemačke, Lihtenštajna, Rusije, Ukrajine, BiH, Srbije, Afganistana i Japana.

Kreis je od 2017. godine uradila 45 intervjua sa djevojčicama i ženama od 9 do 96 godina starosti, a nakon razgovora o majkama intervjuiranih nastale su fotografije kćerki.

Foto: Muzej književnosti i umjetnosti BiH
Foto: Muzej književnosti i umjetnosti BiH

Zbog epidemiološke situacije umjetnica nije mogla prisustvovati otvorenju izložbe u Sarajevu, ali će u saradnji sa TPO fondacijom i profesoricoma Zilkom Spahić-Šiljak održati nekoliko online radionica s mladima iz BiH. U okviru radionica će detaljnije predstaviti svoj rad, ali i razgovarati o pravima žena.

Izložbu je otvorila direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo Sabine Kernthaler koja je istaknula da je umjetnica ideju za ovu izložbu dobila kada je ispitivala majku o baki i baku o prabaki.

Ovo je više od izložbe fotografija, može se reći da je u pitanju usmena historija jer posjetioci mogu čuti priče žena i djevojaka iz različitih dijelova svijeta. To su veoma intimne priče. Izložba je prikazivana u Austriji, ali ne u izložbenim prostorima već na javnim mjestima i poslovnim prostorima. Kreis trenutno radi na novom projektu, koji se nadovezuje na ovu izložbu i on nosi naziv ‘Father Earth’. U njemu se fokusira na priče sinova i njihovih očeva“, kazala je Kernthaler.

Foto: Muzej književnosti i umjetnosti BiH
Foto: Muzej književnosti i umjetnosti BiH

Izložba je prikazana prošle godine na Festivalu savremene žene u Tuzli, a lani je trebala biti otvorena i u Sarajevu no morala je biti odgođena zbog pandemije.

Sarajevo smo izabrali jer je i sama umjetnica vezana za ovaj grad budući da je jedan dio priča nastao u Sarajevu. Zahvaljujemo se našim domaćinima u Sarajevu, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i direktorici Šejli Šehabović. Drago nam je da će sutra, u okviru Međunarodnog dana muzeja, ovu izložbu vidjeti mnogi mladi ljudi“, istaknula je Kernthaler.

Posjetioci izložbe mogu poslušati audio snimke intervjua preko svojih mobilnih telefona skeniranjem QR kodova koji se nalaze uz svaku fotografiju. Izložba će biti otvorena do 30. maja 2021. godine, a ulaz je besplatan.

Franzi Kreis, je rođena 1991. godine i slobodna je umjetnica. Studirala je pozorišne, filmske i medijske studije na Univerzitetu u Beču. Nekoliko godina je radila kao asistentica poznatog austrijskog fotografa Lukasa Becka.

Njen fotografski fokus je na portretima i scenskoj umjetnosti. Između ostalog radi za brojne festivale kulture kao što su Wiener Festwochen, za muzeje i pozorišta i portretira najrazličitije umjetnike na sceni i iza scene.