Foto: SPUS

Foto/ SPUS: Započeta realizacija ‘Škole samoodbrane za studentice Univerziteta u Sarajevu’

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu je u ponedjeljak (26.04. 2021) započeo sa realizacijom Škole samoodbrane za studentice Univerziteta u Sarajevu.

Kako su naveli iz SPUS-a, polaznice su raspoređene u četiri grupe, s obzirom na veliki broj prijavljenih i zainteresovanih, te kako bi se ispoštovale sve epidemiološke mjere.

Primarni fokus ove škole je na krav – maga tehnikama samoodbrane, uz postepeno dodavanje elemenata boksa i kick – boksa, te kroz najjednostavnije, a istovremeno i najefektivnije jiu – jitsu tehnike.

Treninge vode dva trenera, Emir Humić i Eldar Voljevica koji su također studenti Univerziteta u Sarajevu, te imaju zavidno iskustvo u oblasti borilačkih vještina kao što su krav – maga i jiu jitsu.

Foto: SPUS
Foto: SPUS

Primarni ciljevi ove škole jesu podizanje opće fizičke spreme, samopouzdanja, te učenje odbrambenih tehnika, također, škola će trajati tri mjeseca.

Koristimo priliku da se zahvalimo našim partnerima, Studentski pohodi koji su obezbijedili majice za polaznice programa, te Red Bull koji je omogućio piće za sve polaznice“, naveli su iz SPUS-e.

Voditelj projekta SPUS škole samodobrane, Emir Humić je kazao da im je cilj da kroz ovaj projekat prvenstveno upoznaju, te nauče studentice osnovnim samoodbrambenim tehnikama koje im zasigurno mogu biti od pomoći za slučaj da se nekada zadese u nekoj neželjenoj situaciji.

“Pored toga, obzirom da je grad Sarajevo sve nesigurniji glede migrantske krize te da su migranti, migrantski napadi, otimačine i sl., takoreći naš svakodnevni problem s kojim se susrećemo, ovim projektom želimo ohrabriti sve naše kolegice da uspješno tretiraju takve potencijalne situacije”, kazao je Humić.

Dodao je da su oni zaduženi da osiguraju poštivanje svih epidemoloških mjera zbog pandemija koronavirusa.

Međutim, mišljenja sam da ovom gradu i općenito ovom Univerzitetu fali više sportskih dešavanja i ovakvih projekata, stoga moram reći kako je ovaj projekat zaista pun pogodak čemu svjedoči i jako veliki odziv, a koji bi zasigurno bio još i veći da nije period pandemije“, kazao je Humić

Foto: SPUS
Foto: SPUS

Također, smatra kako će kroz naredna tri mjeseca polaznice biti u stanju dosta toga naučiti, kako je kazao, “barem ono što je osnova samoodbrane i borilačkih vještina, a za sve to ćemo se pobrinuti moj kolega sa kojim vodim ove treninge i ja”.

Predsjednik SPUS-a Faruk Dević je kazao da žele fokus staviti na kreiranje sigurnije sredine, podizanja samopouzdanja, te opće fizičke spreme i spremnosti na reagovanje u svim opasnim situacijama.

Smatramo da je od izuzezne važnosti da svim našim studenticama i studentima omogućimo napredak u svim sferama studentskog života. Počev od studentskog standarda i maksimalne zaštite studentskih prava, tako do razvoja i boljitka psiho – fizičkog zdravlja.

U uslovima problematične sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, želimo fokus staviti na kreiranje sigurnije sredine, podizanja samopouzdanja, te opće fizičke spreme i spremnosti na reagovanje u svim opasnim situacijama. Studentski parlament i ovim projektom nastoji i pored primarnih ciljeva, da uvezuje studente, stvara prijateljske odnose i kontakte, te kreira ujedinjeni studentski duh“, kazao je Dević.