Foto/ Nova tramvajska stanica na Otoci konačno u upotrebi, u toku radovi na uklanjanju improvizovane

Rekonstruisana tramvajska stanica u sarajevskom naselju Otoka napokon je u funkciji.

U isto vrijeme, staru privremenu stanicu s druge strane ulice uklanjaju radnici.

Foto: N. M./ Sarajevska sehara
Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Obnova stanice počela je u februaru lani, a njena vrijednost iznosi 230.000 KM.

Stanica je upotrebljiva nakon što je tako odlučila nadležna služba Općine Novi Grad Sarajevo. Ona je izdala rješenje za upotrebu stanice.

Vrlo brzo od početka rekonstrukcije stanice radovi su bili završeni, a sve je više bilo pritisaka i od strane građana ali i trenutne opozicije u Vladi KS.

Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) smatra da je prethodna vlast odgovorna što nije na vrijeme, odnosno znatno brže okončana rekonstrukcija.

Bivši resorni ministar Adi Kalem (SDA) je istakao da su učinjeni propusti u samom projektovanju stanice te da su oni morali biti otklonjeni da bi se radovi nastavili. Obnova je počela u Štetinom prvom ministarskom mandatu, a onda ga je Kalem naslijedio na ministarskoj poziciji do početka ove godine.

Jedna od najbitnijih stvari za napomenuti jeste da je stanica zatvorenog tipa, odnosno građani bez karte neće moći ući u tramvaj.

Postavljeni su skeneri, čitači karata, informativni paneli, sigurnosne kamere i panik taster. Stanica je prilagođena osobama s invaliditetom i osobama koje djecu prevoze u kolicima.