Foto/ Koji su poznati imali dovoljno hrabrosti da podrže “Bh. povorku ponosa”

Ovogodišnju “Bh. povorku ponosa” podržale su rijetke osobe iz javnog života, a među onima koji su podržali najviše je bilo političara. 

Preovladavali su političari iz ljevice, tačnije Naše stranke.

Iz reda te političke partije bili su prisutni Predrag Kojović (NS) i Damir Arnaut (NS), premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) i zamjenica gradonačelnice Sarajeva Anja Margetić (NS).

Forto je kazao kako je bitan svaki vid okupljanja gdje se ljudi bore za svoja prava.

Neki podržavaju vrijednosti ovoga skupa, neko sa drugog skupa. Ulice su široke za sve“, rekao je Forto.

Naše zakonodavstvo je jasno, ljudska prava su zagarantovana, stvar je da društvo poštuje drugo i drugačije. BiH je kroz istoriju bila najtolerantnije mjesto“, istakao je premijer KS.

Rekao je i da ne može komentarisati zakon o istospolnim zajednicama jer ne zna dokle se sa tim stiglo, te je proučio da zna o kantonalnom zakonu i Zakonu o slobodi okupljanja koji treba da propiše način kako bi svi mogli da se bore za svoja prava bez da imaju finansijske troškove, što je vezano za ovaj skup.

Među učesnicima bili su i američki ambasador Eric Nelson i njegov partner Filippo Tattoni-Marcozzi.

 

Prisustvovali su i britanski ambasador Matthew Field, švedska ambasadorica Johanna Stromquist i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovine Johann Sattler.

Također, tu je bila i Aida Feraget, Srđan Puhalo, kao i mlada pjevačica Esma Numanović koja je svojim pjesmama i zatvorila povorku.