Biden pobijedio u devet saveznih država, Sanders osvojio Kaliforniju

Kandidat za predsjednika SAD-a iz Demokratske partije i bivši potpredsjednik zemlje Joe Biden odnio je pobjedu u devet saveznih država u sklopu stranačkih predizbora, a njegov najveći suparnik Bernie Sanders osvojio je ključnu državu Kaliforniju.

Riječ je o predizborima koji su u utorak uključili čak 14 saveznih država, a kako bi se odlučilo kojem će kandidatu biti pružena podrška. Biden je uvjerljivim pobjedama, uključujući važni Texas, dobio značajan zamah u predizbornoj kampanji, mada je Sanders osvojio jednu od najvažnijih država – Kaliforniju.

Biden je pored Texasa odnio pobjedu u državama Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Arkansas, Alabama, Tennessee, North Carolina i Virginia.

Pored Californije, Sanders je dobio podršku u državama Utah, Kolorado i Vermont.

Biden i Sanders su najvjerovatniji protukandidati Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima koji će biti održani u novembru.

Nijedan od ostalih kandidata nije prišao ni blizu pobjedama na jučerašnjim izborima u nekoj od 14 saveznih država. Ovo će biti kraj za Elizabet Warren za koju se smatra da će podršku pružiti Sandersu, ali je kraj i za Michaela Bloomberga koji je na svoju kampanju potrošio nemalih 500 miliona dolara.

Slično kao u predsjedničkim izborima, kandidat partije se bira ne popularnim glasovima u saveznim državama nego kroz delegate. Broj delegata zavisi od broja stanovnika u saveznoj državi, a pobjedniku se dodjeljuju svi delegati savezne države, bez obzira na “snagu” pobjede. Delegati se potom sabiraju na federalnom nivou, a za pobjedu je potreban 1.991 delegat.

Upravo je zato jedna Kalifornija važna jer pobjedniku donosi čak 415 delegata.