Odlični dokumentarci o stvarnim zločinima koje možete pogledati na Netflixu

Sada kada većina nas provodi vrijeme kod kuće, dobar film ili serija su uvijek dobrodošli. Iznenađujuće ono što se najviše trenutno gleda su bas krimi-trileri i dokumentarci po istinitoj priči.

Netflix zna da nas dobar zaplet ili iznenađenje spriječava da posegnemo za daljinskim, pa su i opskrbili svoju videoteku u skladu s tim.

Tako da ako se volite zavaliti na kauč i udubiti se u napetu radnju na malom ekranu, krimi dokumentarci idealan su odabir za vas. Radnja naših favorita toliko je napeta da vam neće biti potrebna čak ni zdjela kokica, kada se jednom nađete upleteni u radnju navedenih dokumentaraca.

‘Tiger King’

Tiger King jedan je od najjačih kandidata za najpopularniju TV emisiju godine. Dokumentarna mini serija sa sedam brzih epizoda, svaka ispod sat vremena, mogli bi je završiti za jedan vikend, mada s obzirom na temu, vjerovatno ćete završiti još brže. Serija prati čovjeka Joe Exotic, bivši vlasnik naizgled uspješnog privatnog zoološkog vrta s preko 200 tigrova i drugih velikih mačaka. On je muškarac koji se kandidovao za predsjednika Sjedinjenih Država, zatim guvernera Oklahome, a nakon toga, možda je pokušao angažovati nekoga da ubije njegovog neprijatelja, ženu koja je posvećena zatvaranju njegovog zoološkog vrta. Ova nevjerovatno uvjerljiva, strašna dokumentarna serija Tiger King je gotovo u potpunosti posvećena spektaklu, sa malo interesovanja za bilo kakvim smislom zdravog razuma.

‘Making a Murderer’ 

Netflixov prvi veliki dokumentarni serijal iz 2015. godine je upravo ovo 10-dijelno ispitivanje suđenja Stevenu Averyu, muškarcu iz Wisconsina. Steven biva pušten iz zatvora nakon 18 godina, kada su ga DNK dokazi očistili od jednog ubistva, samo da bi se ponovo našao na suđenju dvije godine kasnije za novo ubistvo. Način snimanja, pristup većini lica ključnim za ovu priču i težina zapleta čini ovu seriju vrijednom gledanja.

‘Amanda Knox’

Ova misterija iz 2016. duboko zaranja u hapšenje i suđenje Amandi Knox, američkoj studentici u Italiji osuđenoj za učešće u ubistvu svoje cimerke. No, film je jednako zainteresovan i za intenzivan medijski nadzor oko slučaja i za način na koji su pristrasnosti zbog medijskih manipulacija filtrirale u sudnicu. Ovo nije crno-bijela situacija tako da i tvorci održavaju glavni lik enigmom kroz cijeli film i ostavljaju na gledaocima da donesu zaključak o tome ko je ona i šta je znala.

‘The Keepers’

Ova serija u sedam dijelova počinje kao istraga brutalnog ubistva sestre Katarine Cesnik, hladnog slučaja u Baltimoru, starog pola stoljeća, koji može ugroziti policijsku upravu, lokalnu nadbiskupiju i Katoličku crkvu. Ali to nije samo još jedan sjajni, šokantni okretač stranica. Osjetljiva prezentacija i sjajna struktura redatelja Ryana Whitea odbija senzacionalizirati materijal, posvećujući dugačke, ganljive dijelove serije žrtvama i trauma i institucionalnim malverzacijama.

‘Audrie and Daisy’

Priče o Audrie Pott i Daisy Coleman, tinejdžerkama koje su seksualno napastvorave od strane vršnjaka, online uznemiravane i još mnogo gorih stvari, istraživane su u ovom serijalu. Jedna priča završava samoubistvom, druga aktivizmom. Režiseri Bonni Cohen i Jon Shenk sugerišu da ti divlje različiti ishodi imaju veze sa zajednicama u kojima se mladim ženama poput njih ne vjeruje, ili ih se ne shvata za ozbiljno. Ovo je priča o empatiji, društvu i kulturi silovanja sklopljeno u snažnu i jezivu dokumentarnu seriju.

‘Tell Me Who I Am’

Kad je Alex Lewis imao 18 godina, probudio se iz kome bez ikakvih sjećanja, na njegov život i ljude u njemu. Sjetio se samo Marcusa, svog brata blizanca, koji je morao da popuni sve praznine. Ali ta priča krije više nego što mu je ispričao brat – tajne iz djetinjstva i zastrašujuće traume, koje je svjesno odabrao da izbriše. Ovaj drhtavi i snažni dokumentarni film rekonstruira istinsku priču o Alexovom djetinjstvu dok ga otkriva i pritom postavlja pitanja o naočalama ružičaste boje kroz koje razmatramo našu prošlost i sadašnjost.

‘Evil Genius’

Bizarna smrt Briana Wellsa, čovjeka koji dostavlja pizzu, prisiljenog da opljačka banku bombom pričvršćenom na njegovo tijelo, fokus je ovogodišnjeg serijala od redatelja Barbare Schroeder i Treya Borzillierija. Tvorci uranjaju u zločinačku subkulturu Erie, Penn., i tamo pronalaze živopisnu postavu ličnosti – posebno Marjorie Diehl-Armstrong, koja može ili ne mora biti glavni nosilac naslova. Poput mnogih dobrih dokumentarnih serija, i ova obuhvata složenost priče, prateći mnoštvo niti, lažiranja i mrtvih krajeva ove paukove mreže zločina, u kojoj su akcije i motivacije svih (uključujući i žrtvu) spremni na raspravu.

‘The Disappearance of Madeleine McCann’ 

Za njezinu priču zasigurno ste već čuli. Riječ je o trogodišnjoj djevojčici Madeleine koja nestaje za vrijeme godišnjeg odmora s roditeljima još 2007. godine. Ove je godine slučaj poprimio novi oblik, a zatim je sve zajedno pretočeno u napeti dokumentarac koji će vas zainteresiranima držati od početka do kraja.

‘I Am a Killer’ 

Dokumentarac u 10 nastavaka priča priče deset ubojica osuđenih na smrtnu kaznu. Ono što ovaj mini dokumentarni serijal čini posebnim jest činjenica da gledateljima svoje priče donose direktno ubojice. Tek tu čitava priča poprima još mrvicu napetiji oblik.