Presjek stanja u BiH: Pad novozaraženih osoba, danas zabilježno 29 slučajeva

Danas je u Bosni i Hercegovini potvrđeno 29 novih slučajeva zaraze i 1 novi smrtni slučaj.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u poslijepodnevnim satima testirani su uzorci iz Sarajeva, Breze, Goražda, Maglaja i Visokog, te je ustanovljeno da je jedan pozitivan na koronavirus.

Zvaničnici Vlade HNK saopštili su ranije danas kako je još jedna osoba preminula u bolnici u Mostaru od posljedica koronavirusa.

Radi se o pacijentici rođenoj 1945. godine i iz Čitluka, kazao je Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNK.

Nešto kasnije tokom dana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar na koronavirus testirana su 34 uzorka, od kojih su iz Hercegovačko-neretvanskog kantona dva pozitivna.

Kako su obavjestili javnost iz Štaba civilne zaštite HNK oba pozitivna slučaja su također iz Čapljine.

HNK najugroženiji je dio Federacije BiH te jedini od kantona koji bilježi više od 200 zaraženih.

U Institutu za javno zdravstvo entiteta Republike Srpske u posljednja 24 sata testirana su 362 uzorka od koji je pet pozitivnih na koronavirus.

Radi se o pet muškaraca koji su imali kontakt s već pozitivnim osobama. Dvije osobe su iz Kotor Varoši te po jedna iz Banje Luke, Prijedora i Teslića. Uz ovih pet slučajeva ukupan broj zaraženih prema entitetskoj evidenciji u RS-u je 458.

Zatim je oko 20 sati stigla vijest da je u Hercegovini registrovano još šest slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što su u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar provedena testiranja uzoraka na COVID-19.

Iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona javili su da je nakon testiranja 35 uzoraka u mostarskoj bolnici na COVID-19 pozitivna jedna osoba iz tog kantona i radi se o osobi koja je naseljena u općini Stolac, što je prvi registriran slučaj u toj hercegovačkom kraju.

Rezultati testiranja na Covid-19 u mostarskoj bolnici pozitivni su za još četiri osobe iz Livna.

U posljednja 24 sata još 17 osoba se oporavilo.

Danas je u Republici Srpskoj Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izjavio da će već pomenutu jednokratnu naknadu od 1.000 KM dobiti radnici u zdravstvenom sektoru koji su bili na poslu minimalno tri sedmice u periodu od 15. marta do 15. aprila.

Šeranić je rekao da pravo na ovu naknadu neće imati zaposleni koji su u ovom periodu bili na bolovanju ili godišnjem odmoru, a nisu upućeni na odmor odlukom direktora ili rukovodstva zdravstvene ustanove u skladu s organizacijom rada.

Na pistu sarajevskog aerodroma sletio je danas avion FlyBosnia s medicinskom opremom iz Kine.

U avionu su prevezene zaštitne maske, zaštitni veziri i zaštitne rukavice, a do kraja sedmice istim avionom iz Kine stići će i medicinska oprema koju je naručio vlasnik bh. kompanije Violeta, Petar Ćorluka.

Također, na Međunarodni aerodrom Sarajevo večeras je sletio avion iz Malezije s medicinskom opremom u vidu pomoći za BiH.

Tako je našoj državi dostavljen kontigent od dva miliona zaštitnih maski, a ovaj potez je rezultat nedavnog telefonskog razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića s premijerom Malezije Muhyiddinom Yassinom o situaciji vezanoj za pandemiju koronavirusa.

U Bosni i Hercegovini do sada registrovano je 1.106 slučajeva zaraze koronavirusom, 41 smrtni slučaj i 251 oporavljenih.

Sarajevska sehara još jednom apeluje na sve građane da prate upute nadležnih institucija, te slušaju i slijede samo stručne osobe.