U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata potvrđeno 242 nova slučaja zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježena u 242 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Od toga u Federaciji BiH registriran je 191 novi slučaj, dok u Republici Srpskoj 51.

Federacija BiH

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.513 uzoraka, od kojih je 191 pozitivan na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 157.625 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 17.837 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 14.039 pacijenata, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 265 pacijenata. Trenutno su aktivna 3.272 slučaja/pozitivna na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 11 smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 526, i to 348 muškaraca i 178 žena.

Ljudi svih starosnih dobi mogu se zaraziti koronavirusom. Budimo odgovorni, slijedimo savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH i dalje se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Republika Srpska

U Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 sata, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 544 lаbоrаtоriјskih uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 51 оsоbe u ovom entitetu Bosne i Hercegovine.

Rаdi sе о 28 muških i 23 žеnskih оsоbа, оd kојih је 16 mlаđе, 26 srеdnjе i dеvеt оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 10 оsоbа је iz Bаnjаlukе, dеvеt iz Grаdiškе, pо pеt iz Biјеljinе, Višеgrаdа i Tеslićа, čеtiri iz Fоčе, dviје iz Zvоrnikа i pо јеdnа iz Bеrkоvićа, Brаtuncа, Dеrvеntе, Knеžеvа, Kоzаrskе Dubicе, Ljubinjа, Mоdričе, Nеvеsinjа, Nоvоg Grаdа, Nоvоg Gоrаždа i Trеbinjа.

Dо sаdа је u ovom entitetu pоtvrđеnо 9.318 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulo je ukupnо 309 оsоba kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus kоrоnа.

Od nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilо ukupnо 6.295 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 79.612 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u RS-u је 168, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS 54, а u opštim bоlnicаmа 114.

Pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 3.249 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 60.478 оsоbе.

Kanton Sarajevo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 33 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada njih 21, odnosno 63,63 posto, i u samoizolaciji od ranije.

Od proteklog izvještavanja do jutros stigli su rezultati za 433 testirane osobe, s tim da su njihovi uzorci prikupljeni u periodu od 27. do 29. septembra 2020. godine.

U isto vrijeme, oporavljeno je 16 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 224.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 20 osoba.

Na sreću, nije bilo preminulih, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva od posljedica infekcije koronavirusom i dalje 81.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 4.597 zaraženih osoba, od čega su 4.292 oboljela oporavljena od COVID infekcije.

U periodu od 16. do 30. septembra ove godine rješenjima inspekcije naložene su 522 samoizolacije, nakon preporuka epidemiologa ili na osnovu rješenja Ministarstva zdravstva KS.

Redakcija Sarajevske sehare apeluje građanima da poštuju propisane mjere, redovno nose zaštitne maske te održavaju socijalnu distancu kako ne bi ugrozili svoje ali i zdravlje sugrađana.