Danas u Kantonu Sarajevo registrovano je 141 novozaražena osoba

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo obrađeno je 705 uzoraka, a registrovano je 141 novozaražena osoba, podaci su prikupljeni u periodu od 19.12 do 22.12. 2020. godine.

U istom periodu preminule su četiri osobe.

U Kantonu Sarajevo trenutno je hospitalizirano ukupno 210 osoba, od toga 154 na Podhrastovima, 56 u Općoj bolnici dok je na respiratorima ukupno šest osoba, dok je na invazivnoj ventilaciji 18 osoba. S bolničkog liječenja otpušteno je 22 pacijenata. Ukupni broj oporavljenih iznosi 104.

Ukupan broj smrtnih ishoda u Kantonu Sarajevo do danas prijavljeno je 358 smrtnih ishoda

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivnih 1.738 slučajeva.

Od početka pandemije ukupno je registrovano 23.497 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 21.401 oporavljeno od zaraznog oboljenja COVID-19.

Iako postoji tendencija pada u Kantonu Sarajevo iz Redakcije Sarajevske sehare, apelujemo da budemo odgovorni i da se nastavimo pridržavati higijensko epidemioloških mjera.

“Odluka je donesena, mi je još uvijek nemamo u pisanom opravku, samo su mediji o njoj izvjestili o čemu se konkretno radi. Podsjećam da je obaveza nošenja maski u KS propisana u dvije naredbe, prva je naredba Kriznog štaba MZ KS, koja je donesena 20. oktobra i u primjeni je od 15. oktobra do 31. decembra ove godine. A druga je Naredba Federalnog kriznog štaba od 17. decembra ove godine, koja obavezuje građane na teritoriji Federacije da obavezno nose maske za zaštitu respiratornog sistema. Mi ćemo kada primimo odluku Ustavnog suda ispoštovati je u potpunosti, jer smo legalisti i provest ćemo je u dijelu u kojem ona bude obavezna za Krizni štab Ministarstva zdravstva KS”, podsjetio je i najavio Beganović u vezi i jučerašnje odluke Ustanog suda Bosne i Hercegovine vezanu za nošenje maski..

“U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom ljekaru da bi dobili daljnje upute”, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.