Duga zimska pauza privodi se kraju, igrači se vraćaju svojim profesionalnim obavezama, treneri prave planove za nastavak sezone i rješavaju igračke križaljke.

Aktualni prvaci Premijer lige Bosne i Hercegovine i osvajači titule jesenjeg prvaka, nogometaši Sarajeva u ponedjeljak su počeli sa pripremama za novu sezonu. U timu sa Koševa se ne očekuje prevelika promjena u igračkom kadru, a osim Besima Šerbečića koji je tim napustio po isteku pozajmice iz Rosenborga, ne očekuju se novi odlasci, piše N1.

Nakon prozivke Vinka Marinovića javnosti se obratio kapiten Krste Velkoski:

“Konačno smo startovali nakon duge pauze i željno iščekujemo da izađemo na teren, počnemo trenirati i spremati se za ono što nas očekuje u nastavku sezone. Pokušat ćemo ostvariti naše ciljeve, svi znamo koji su. Svi igrači su spremni.”

Ekipa Željezničara iza sebe ima veoma turblentnu sezonu, izabranici Amara Osima odigrali su neke sjajne derbi susrete, a znali su i razočarati u susretima gdje ništa osim pobjede nije smjelo doći u pitanje. Svjestan toga je i prvotimac Željezničara, Petar Bojo.

“Kada se sve sagleda, ne možemo biti zadovoljni prvim dijelom sezone. Na nekim ‘lakšim’ utakmicama gubili smo bodove, dok smo većinom dobili sve derbi susrete, što je zaista nevjerovatno. Nadam se da ćemo to popraviti i da ćemo u drugom dijelu prvenstva redati povrede. U nastavku nas očekuju tri nezgodna susreta u prva tri kola. Ukoliko polusezonu otvorimo pobjedom u derbiju, mislim da će biti jako neizvjesno do kraja i iskreno se nadam da ćemo na 100. rođendan kluba doći do željenog naslova”, rekao je Bojo za N1.

Sličnog mišljenja je i njegov timski kolega Aleksandar Kosorić.

“S obzirom na sve probleme koji su nas pratili u prvom dijelu sezone možemo biti djelomično zadovoljni osvojenim bodovima. Dobra strana je to što smo ostali u igri za oba trofeja, a loša strana je to što smo bodove gubili od ekipa iz donjeg dijela tabele, pogotovo na domaćem terenu i to je nešto na čemu moramo najviše raditi kako bi ispravili te stvari”, rekao je za N1 Kosorić koji je u petak 15. januara sa svojom ekipom počeo pripreme za nastavak sezone.

Tim koji je pretrpio dosta promjena počevši od pozicije šefa stručnog štaba je ekipa banjalučkog Borca.

Marko Maksimović je na klubi tima iz Platonove naslijedio Vladu Jagodića. Ekipu su napustili iskusni Aleksandar Radulović, Dino Kalesić karijeru nastavlja u Federalnom prvoligašu NK Vis Simm Bau, dok je Saša Kajkut završio igračku karijeru i sada će biti šef skauting služe ekipe s Gradskog stadiona. Dok su sa druge strane tim pojačali mladi napadač Elvis Mehanović i Dino Ćorić koji je stigao u transferu iz Širokog Brijega.

Jedan od najboljih pojedinaca ekipe u prvom dijelu sezone bio je i novi bh reprezentativac Almedin Ziljkić, a govorio je o rezultatima u prvom dijelu sezone:

“U prvom dijelu sezone mogli smo bolje, ali nisam nezadovoljan. U borbi smo za Evropu, i naš cilj na kraju sezone je završiti među prve tri ekipe.”

Ekipu je preuzeo mladi stručnjak Marko Maksimović, a tim polaže velike nade u njegov rad.

“Trener Marko Maksimović je bio direktor kluba kada sam dolazio, znam da je veoma ambiciozan čovjek. Svaki trener donosi nešto novo, a mi trebamo stati iza njega biti jedna porodica i odgovoriti njegovim zahtjevima”, dodao je Ziljkić.

Ekipa Veleža je najugodnije iznenađenje u prvom dijelu sezone, izabranici Feđe Dudića igraju odlično i na polusezoni zauzimaju četvrtu poziciju, koja vodi u evropska takmičenja. Velike zasluge za odlične rezultate mostarskog tima idu i direktoru Džemilu Šošeu.

“Sigurno da možemo biti zadovoljni na kraju prvog dijela sezone. Nakon 19 odigranih kola nalazimo se na 4. mjestu sa 33 boda, samo tri manje od drugoplasiranog Željezničara, što je jedan od najboljih rezultata u poslijeratnoj historiji kluba. Podatak da smo nakon Sarajeva ekipa sa najmanje poraza, govori o našoj čvrstini, te da smo sa svima igrali ravnopravno. Jedino ostaje žal za ranim ispadanjem u Kupu na domaćem terenu od Širokog Brijega, ali to nije ostavilo traga na ekipi, što je također znak da je ekipa i psihološki napredovala”, rekao je Šoše za N1 i dodao:

“S obzirom na trenutnu situaciju na tabeli, sigurno da imamo veliku želju da uradimo sve što je u našoj moći da pokušamo na kraju sezone osvojiti jedno od mjesta koje vodi u Evropu, što bi bio zaista nevjerovatan uspjeh i ogromna satisfakcija za Rođene, a pogotovo imajući u vidu gdje smo bili na ljeto 2016. godine. Ipak, radit će se sve u granicama mogućnosti, kako se stabilnost kluba ne bi ugrozila.”

Nakon odličnog nastupa u kvalifikacijama za Ligu Evrope i ispadanja u trećem kolu kvalifikacija nakon jedanaesteraca od kiparskog APOEL-a, od ekipe mostarskog Zrinjskog očekivalo se mnogo više, a svjestan toga je i prvotimac Miloš Filipović.

“Iskreno ne možemo biti zadovoljni pozicijom na kojoj se trenutno nalazimo, svi smo očekivali bolji plasman u prvom dijelu sezone. Odirali smo Evropu veoma dobro i nakon toga je bilo mnogo oscilacija u samoj igri što najbolje govori i stanje na tabeli.”

Ekipa je doživjela i promjenu na trenerskoj poziciji, tim je napustio Mladen Žižović, a naslijedio ga je nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, Sergej Jakirović.

“Trenera Jakirovića ne poznajem lično, ali samo čuo sve najbolje o njemu i nadam se da ćemo uz njega proći odlične pripreme, te da ćemo u drugi dio sezone ući sa mnogo boljim rezultatima. Ambicije kluba su uvijek velike, Zrinjski je veliki klub i naše navijače smo navikli na borbu za titulu. Kup nismo osvojili duži niz godina, imamo priliku učiniti to ove sezone i dat ćemo sve od sebe da u tome i uspijemo”, dodao je Filipović.

Još jedan tim tokom ove doživio je promjenu na trenerskoj poziciji – legendarni Husref Musemić na klupi FK Tuzla City naslijedio je Nermina Bašića, a zadovoljan njegovim imenovanjem je i kapiten tima, Ajdin Nukić.

“Husref Musemić je jedan od najboljih trenera u Bosni i Hercegovini, siguran sam da ćemo uz njegov rad i treninge dosta toga napraviti, te da će on Tuzla City dovesti gdje i pripada, a to je sam vrh tabele”, rekao je Nukić za N1, te se osvrnuo na prvi dio sezone:

Očekivanja Tuzla Cityja su bila dosta veća od 7. mjesta gdje se nalazimo, ali sigurno da još uvijek ništa nije gotovo i da ima još dosta da se igra. U prvom dijelu sezone bilo je dosta dobrih stvari, međutim ne ide uvijek sve po planu. Tuzla City spada u 4 najjače ekipe u Bosni i Hercegovini po uslovima rada, igračkom kadru i uvjeren sam da ćemo svi zajedno na kraju izboriti Evropu.”

Tim koji se u prvom dijelu sezone suočavao sa velikim problemima kako unutar, tako i oko tima je bijeljinski Radnik. Odlazak važnih igrača na početku sezone, promjena na trenerskoj poziciji, doprinijeli su nešto lošijim rezultatima. Svjestan toga je i kapiten tima, iskusni Velibor Đurić koji je govorio za N1.

“Uz sve probleme koje smo imali smatram da smo mogli imati nekoliko bodova više, pogotovo protiv naših direktnih konkurenata za opstanak. Međutim, kada se sve sagleda važno je da se nalazimo iznad pozicija koje vode u niži rang.”

I pored svih nedaća, u ekipi pred nastavak sezone vlada optimizam.

“Atmosfera u ekipi je jako dobra i vjerujem da će takva i ostati. Ukoliko veći dio ekipe ostane na okupu i sa dva ili tri kvalitetna pojačanja vjerujem da ćemo ostati u ligi. Imamo kvalitetnu ekipu i smatram da ćemo to pokazati našim igrama u drugom dijelu prvenstva”, dodao je Đurić.

A upravo čovjek koji je vodio ekipu Radnika u većem dijelu sezone, Slavko Petrović, preuzeo je tim sarajevskog Olimpika i zvanični debi na klupi timao imao je upravo protiv Radnika. Petrović je o rezultatima novog tima govorio za N1:

“Pošto sam u klubu samo zadnjih pet utakmica, teško mi je dati neki realan sud. Činjenica je da se u 14 utakmica uzelo samo 7 bodova, što je zaista mali prosjek po utakmici. U zadnjih 5 utakmica uzeto je 6 bodova. Po meni u tim mečevima ekipa je pokazala puno veću borbenost i taktičku disciplinu na terenu. Kroz bolji rezultat, pojedini igrači su se probudili i dobili na samopouzdanju.”

Petrović je svjestan da je pred njim i ekipom dosta težak zadatak u drugom dijelu sezone kako bi tim ostao u društvu najboljih.

“U nastavku sezone očekujem da se ekipa stabilizuje fizički, psihički i taktički. Želio bih jednu još borbeniju ekipu, koja može izdržati veliki pritisak borbe za opstanak i koja može igrati dopadljiv fudbal. Pojačanja su neophodna na par pozicija, ali sigurno nećemo praviti velike rezove. Konkurencija mora biti puno jača i imamo nekoliko pozicija gdje nemamo nikakve konkurencije, a to nije dobro za klub, ali ni za razvoj određenih igrača. Borba za opstanak će biti jako neizvjesna, možda i do posljednjeg kola, ali Olimpik ne vidim među putnicima za niži rang. Dat ćemo sve od sebe i izvući maksimum u svakoj utakmici, pošto se pored tabele borimo i za stotinjak radnih mjesta.”

Ekipa koja je na početku sezone imala velikih problema sa korona virusom, sa odlaskom velikog broja nogometaša. Tim je ušao sa velikim brojem mladih fudbalera, predvođeni sjajnim Nedimom Hadžićem koji je prvi strijelac sa šest postignutih pogodaka, ekipa se nalazi 6 bodova iznad zone ispadanja.

“Svi znaju da smo na samom početku prvenstva imali probleme oko korone, svi su nas otpisali nakon utakmice sa Borcem (6:0), ali nakon toga smo se polako dizali iz kola u kolo, te sada na kraju prvog dijela prvenstva možemo biti zadovoljni brojem osvojenih bodova”, rekao je Hadžić i dodao:

“Naravno da je prvi i osnovni cilj opstanak u ligi. Prije svega važno je da ovaj put odradimo dobre pripreme i siguran sam da će nas trener dobro posložiti za naredne izazove. Već smo pokazali da niko ne osvaja bodove protiv nas lako i uvjeren sam da će tako biti i na proljeće. Mlada smo ekipa koja će svakome biti nezgodan protivnik.”

Sjajna godina za mladog napadača u timu iz Doboja Kod kaknja nije prošla neopaženo kod drugih klubova.

“Istina je, već su se probudili interesi određenih klubova. U dogovoru sa predsjednikom vidjet ćemo koja je opcija najbolja za obje strane. Ipak, ne opterećujem se tim mnogo, najbitnije je da sam zdrav i da nastavim sa dobrim igrama i u nastavku prvenstva.”

Krupa, koja je prošle sezone rutinski kroz takmičenje u Prvoj Ligi RS-a osigurala plasman u Premijer ligu, također se poput Olimpika u povratničkoj sezoni suočila sa mnogo problema i nešto lošijim rezultatima. Razgovarali smo s Bojanom Puzigaćom koji je jučer okačio kopačke o klin.

“Sigurno da nismo zadovoljni stanjem na tabeli, bilo je dobrih, ali i loših stvari. Mnogo stvari je imalo utjecaj na sezonu, smjene trenera, manjak sreće na pojedinim utakmicama. Mišljenja sam da se definitivno mora raditi na kreiranju šansi, ali i na realizaciji istih”, rekao je Puzigaća i dodao:

“Krupa je organizovan klub, ljudi koji ga vode su veoma pošteni i predani tom poslu. Sigurno je da su nam potrebna prava pojačanja koja će donijeti razliku na terenu. Prema uslovima rada, treniranja, drugim popratnim sredstvima koje jedan klub treba da ima, po odnosu prema igračima, Krupa nikako ne bi trebalo da ispadne iz Lige. Ambicije kluba su da se sačuva premijerligaški status.”

Pred početak sezone Široki Brijeg je pretrpio brojne odlaske i promjene, međutim predvođeni Tonijem Karačićem ekipa je igrala sjajno i trenutno zauzima treću poziciju na tabeli. Zadovljan je i novi reprezentativac Bosne i Hercegovine i novi član zagrebačke Lokomotive, a prije potpisa za novi tim u posljednjem intervjuu za bh. medije govorio je za N1.

“Moramo biti zadovoljni. Na početku sezone svi su nas otpisali, ali dobrim igrama iznenadili smo sve. Cilj nam je da izborimo Evropu i za sada nam ide jako dobro, treći smo na tabeli, obezbijedili smo i prolazak dalje u kupu BiH. Ima dosta jako dobrih stvari u našoj igri, mladi smo i volimo da se nadigravamo sa svima.”

Široki Brijeg je tokom zime doživio brojne promjene, ekipu su napustili Toni Jović, Mateo Marić (NK Lokomotiva Zagreb), Dino Ćorić (FK Borac Banja Luka), te mladi Luka Knežević, a ostavku je podnio i sportski direktor kluba, Dalibor Šilić.

“Desilo se dosta promjena, nedostaje nam par igrača, ali uvjeren sam da ćemo opet biti u gornjem dijelu tabele i da ćemo ostvariti naš cilj – a to je Evropa”, rekao je Cipetić.

Ekipa tuzlanske Slobode u ponedjeljak je počela sa pripremama za nastavak sezone, a prije nekoliko dana za zvaničnu stranicu kluba govorio je šef stručnog štaba Tuzlaka, Gradimir Crnogorac:

“Početak sezone je bio turbulentan, mnogi su nas otpisali, ali uz kvalitetan rad i zajedničku ideju izdigli smo se iz svega. Postigli smo dobre rezultate, uvijek može bolje i težićemo tome. Vjerujem u ovo što radimo, sigurno radimo ispravan posao svi u Klubu. Mislim da je ovo dobar put da u budućnosti počnemo proizvoditi igrače koji će biti veoma interesantni na inostranom tržištu.”

Ekipa Slobode trenutno se nalazi na 8. poziciji tabele Premijer lige BiH, sa 9 bodova više u odnosu na Krupu u zoni ispadanja, a Crnogorac smatra da uz igru poput ove u prvom dijelu sezone, ostanak u društvu najboljih ne bi trebao biti doveden u pitanje.

“U drugom dijelu prvenstva nas očekuje 14 zahtjevnih utakmica, ali mi se nijedne ekipe ne bojimo. Vjerujemo u sebe i svoj rad. Uz kvalitetne pripreme sigurno ćemo biti bolji nego u prvom dijelu. Poštujemo sve, ali se nikoga ne bojimo. Težićemo da budemo na kraju sezone što bolje plasirani na tabeli.”

Nastavak sezone planiran je za 27. februar, a već u prvom kolu proljetnog dijela prvenstva očekuje nas najveća bosanskohercegovačka utakmica. Željezničar će na Grbavici ugostiti gradskog rivala Sarajevo. Bordo tim je lider na tabeli sa 45 osvojenih bodova nakon 19 odigranih kola, a slijede Željezničar (36), Široki Brijeg (34), Velež (33), Borac (32), Zrinjski (32)…