Na današnji dan prije devet godina, snježni prekrivač je “zarobio” grad Sarajevo

Koliko zime mogu biti surove u gradu Sarajevu, prisjetio se i mladi bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić.

Sjećate li se tog dana, dan kada je Sarajevo stalo, kada je snježni prekrivač iznenadio sve građane tog grada.

Nije mu trebalo dugo da pokaže svoje “zube” i zarobi nas svojim snježnim zagrljajem. Tog dana prisjeća se i metorolog Nedim Sladić, koji je odlučio na svom Facebook profilu podijeliti sa svima svoja sjećanja.

“Početkom februara 2012. godine na vrijeme u našim krajevima utjecala je snažna ciklona u Jadranu, koju je Crometeo nazvao Gabor. Dok se istovremeno sa sjevera spuštao vrlo hladan zrak, s Jadrana su se pumpale ogromne količine vlažnog zraka, s kojim je u noći s 03. na 04. februara 2012. uz mećavu u Sarajevu na -12 °C grmilo kao usred ljeta”, napisao je Sladić.

Navodi da je opravdano ciklona nosila svoje ime, jer je bila pravi Gabor.

“Donijela je niz problema u cestovnom saobraćaju, naročito u Hercegovini gdje su u tunelu Salakovac u autobusu ostali zarobljeni košarkaši Hemofarma iz Vršca, kao i brojna druga putnička vozila. Uspjela je odsjeći Bosnu od Hercegovine, ostaviti cijeli Mostar bez struje i vode, saobraćajno onesposobiti cijelu državu usljed višemetarskih nanosa snijega koji su se stvorili u svega 48 sati”, navodi Sladić.

Nebo je poprimilo nijanse vrlo blage ljubičaste boje, prisjeća se Nedim.

“Posmatrajući nebo 5 minuta pred kraj časa iz matematike prekirevno nimbusom tog četvrtka, 02.02.2012. godine, prema kraju dana je poprimilo nijanse vrlo blage ljubičaste boje. U četvrtak navečer ubrzo je počeo polahko da pada, a intenziviranje padavina uslijedilo je u noći na petak. Padao je jako, nemilice cijeli petak, no najjače u noći s petka na subotu. Izgledalo je kao da nikad neće stati”, prisjeća se Nedim.

Na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine 04.02.2012. godine proglašeno je stanje prirodne i druge nesreće, trajalo je do 22.02.2012. godine usljed izuzetno velikih snježnih padavina koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu.

“Sve je stalo. Opća paraliza glavnog grada, ali i Mostara, čiji prizori Starog mosta i čuvene Musale su bili neprepoznatljivi i prije gotovo nikada viđeni, čak i među starijom populacijom. U Mostaru su 04. februara izmjerena 85 cm, a u Sarajevu 107 cm snježnog pokrivača. Oba podatka su rekordno visoke vrijednosti koje su i danas ostale nepromijenjene, a za Mostar će sigurno proći još dosta godina, pa i decenija dok se ovaj rekord ponovo ne obori, navodi Sladić.

Sladić se prisjetio koliko su zapravo stanovnici grada Sarajeva solidarni, složni i koliko su spremni da se bore protiv “snježnog” neprijatelja u kriznim situacijama.

Ipak, u svom tom moru bjeline, zajednički dani čišćenja snijega s komšijama oko zgrade i velika solidarnost i zajedništvo je nešto što pamtim kod Gabora i jednog od pet najhladnijih februara modernih vremena“, zaključio je Sladić.

Na današnji dan prije 9 godina: jedan metar snijega u Sarajevu

Početkom februara 2012. godine na vrijeme u našim…

Posted by Nedim Sladić on Wednesday, 3 February 2021