Održan online sastanak načelnika Starog Grada i Fatiha

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić održao je video sastanak sa načelnikom pobratimske Općine Fatih Mehmetom Ergünom Turanom, a što je bio drugi online sastanak dvojice načelnika u posljednjih sedam mjeseci.

Razgovor je bio prilika da načelnik Turan uputi i zvanične čestitke načelniku Hadžibajriću na pobjedi na lokalnim izborima održanim u novembru prošle godine i zaželi mu uspješan rad i tokom četvrtog mandata, saopćeno je iz općine Stari Grad.

Imajući u vidu situaciju koju je pandemija korona virusa izazvala u cijelom svijetu, čelni ljudi ove dvije lokalne zajednice razgovarali su o posljedicama korone u općinama Stari Grad i Fatih, broju zaraženih, te načinu rada i funkcionisanja lokalnih samouprava u ovim otežanim okolnostima.

Osim zdravstva i stanja zdravstvenih sistema u našim zemljama, načelnici Hadžibajrić i Turan dotakli su se i teme obrazovanja i nadležnosti koje kao lokalne zajednice imaju nad ovom oblašću.

Podsjećamo, zahvaljujući Općini Fatih u ljeto 2018. godine starogradsko naselje Mihrivode dobilo je vrhunski multifunkcionalni sportski teren “Bijela bašča” opremljen koševima, golovima i drugim mobilijarom.

Ovaj projekat je koštao oko 130.000 KM, a pobratimska Općina Fatih je obezbijedila skoro 70% sredstava, dok su ostatak novca obezbijedili Općina Stari Grad i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Imajući u vidu ovaj uspješno realizovani projekat, dvojica načelnika su tokom razgovora razmatrali i mogućnost drugih zajedničkih projekata kroz povlačenje sredstava iz fondova EU.

Sastanak je organizovan posredstvom Centra za razvoj odnosa Turske i BiH.