Hadžibajrić i Hadžialjević razgovarali o inicijativi Smart City u Starom Gradu

Načelnik Hadžibajrić ugostio je u svom kabinetu direktoricu kompanije Energoinvest Biseru Hadžialjević, a razgovarali su o inicijativi Smart City i mogućnosti njene primjene u općini Stari Grad.

Smart City inicijativa je pokušaj upotrebe modernih ICT rješenja za iskorištavanje raspoloživih prirodnih i drugih resursa, a ima za cilj unaprijediti život pojedinca i društva u cjelini u oblastima kao što su energetika, ekologija, proizvodnja poljoprivrednih i industrijskih dobara, kretanje ljudi i roba, upravljanja prirodnim resursima, saobraćaj i slično.

Kako je istakla direktorica Hadžialjević, Energoinvest je prije nekoliko godina razvio savremenu laboratoriju nazvanu BLUM LAB, nazvanu po osnivaču i prvom direktoru Energoinvesta Emeriku Blumu. Ta laboratorija predstavlja kombinaciju informatičke, tehnološke i edukativne radionice i radi se o skupu tehnologija koje čine platformu Smart City koja je primjenjiva u mnogim kompleksnim sistemima.

“Energoinvest je u svom Blum labu razvio rješenja Smart City i mi vas pozivamo da nas posjetite gdje ćemo vam pokazati šta smo inicijalno pripremili i šta želimo da uradimo u svim opštinama u Sarajevu. Želimo vam približiti temu pametnih gradova i pokazati šta se sve može uraditi. To su i pametni parkinzi, pametna rasvjeta sa smanjenom potrošnjom, evidencijom i brojna druga rješenja“, kazala je tokom sastanka Hadžialjević.

Ona je dodala da je Stari Grad svakako specifičan po svojoj staroj jezgri i da bi se svako pametno rješenje moralo prilagoditi tome, ali da bi takva rješenja za ovu općinu bila idalna imajući u vidu veliki broj turista.

Rješenja za mjerenje kvalitete zraka, javne rasvjete, saobraćaja

Načelnik Hadžibajrić je prihvatio ideju posjete Blum Labu i razmatranja pametnih rješenja koje nudi Energoinvest, te će u narednom periodu biti organizovana posjeta i detaljnija analiza ove inicijative.

“Smatram da bismo se trebali fokusirati na uže jezgro, od Baščaršijskog trga, kroz Sarače i Ferhadiju, do Gradske tržnice. Smart City rješenja imala bi najviše efekta na tim dijelovima, tako da će naše službe razmotriti ovu inicijativu, a nakon toga ćemo vidjeti koja su to najbolja rješenja”, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da je ovo inicijalni sastanak za razmatranje inicijative Smart City, te da će se tek u budućnosti moći konkretnije govoriti o njenoj primjeni, kao i da je Općina Stari Grad otvorena za svako rješenje koje doprinosti napretku i dobrobiti zajednice.

Inače, u proteklih dvadesetak godina osmišljeni su i realizovani brojni Smart City projekti u mnogim zemljama svijeta. Popularni primjeri Smart City projekata uključuju sisteme za mjerenje kvalitete zraka, sisteme rasvjete gradskih ulica i trgova, sisteme za optimizaciju protoka saobraćaja i drugo. Ključni faktori Smart City inicijativa su osiguranje održivog napretka kroz kvalitetno upravljanje temeljem održivih strategija, transparentnost, učešće građana, smanjenje emisije štetnih gasova, energetska efikasnost, odlaganje otpada, te digitalizacija.

Zanimljiv je primjer nizozemskog grada Helmonda, gdje se razvija najpametnija četvrt na svijetu. Riječ je o četvrti koja se razvija na temelju sedam osnovnih faktora: kružne ekonomije, uključenosti građana, mobilnost, zdravlja, energije, digitalizacije i sigurnosti. U četvrti će se testirati i razvijati građanske inicijative, novi načini transporta, sve vrste novih strategija i tehnologija, saopćili su iz Općine Stari Grad.