Deseta godišnjica Skyrima nam donosi novu ediciju popularne igre

Na svoj deseti rođendan, The Elder Scrolls: Skyrim dobija 10th Anniversary Edition, novu verziju igre u kojoj će biti moguće – pecati.

Prije gotovo deset godina, 11.11.2011., peta u serijalu Bethesdinih RPG igara The Elder Scrolls, Skyrim, došla je na naše kompjutere i konzole. Mnoge igre, koliki god hit bile u prvom trenutku, brzo padnu u zaborav, ali Skyrim je izdržao test vremena i još uvijek je izuzetno popularan.

Skyrim je smješten u istoimenu pokrajinu kontinenta Tamriel, a igračev lik ima zadatak spasiti svijet od zmajeva koji ga žele uništiti, pogotovo nakon otkrića da je Dragonborn, osoba koje može uzeti moći zmajeva. Mada to zvuči jednostavno, Skyrim je zapravo potpuno drugačiji. Svijet je izuzetno detaljno napravljen i možete hodati satima po mapi, a da ne otkrijete sve njegove tajne. Također, Skyrim sadrži veliku količinu questova i interakcija sa NPC-evima, tako da, čak i ako ne pratite glavnu priču, možete doživjeti desetine različitih avantura.

Ovo nije prvi put da Bethesda izdaje novu verziju Skyrima

Među fanovima postoji šala da Skyrim nikada neće umrijeti, što zbog velikog broja modova koji igračima omogućavaju nova iskustva (i koje fanovi još uvijek aktivno prave), što zbog mnogobrojnih dodatnih edicija koje je Bethesda izdala u deset godina postojanja igre.

Legendary Edition, koja je igri dodala nove mape, likove i priče (nakon što je nekoliko manjih add-ons izašlo pojedinačno), izašla je 2013. godine, dok je Special Edition, koja je dodatno poboljšala grafiku i omogućila lakše korištenje modova za igrače na konzolama, izašla 2016. godine.

Nakon toga, Skyrim je izašao i u VR verziji za PlayStation i Windows, a Bethesda se onda odlučila i našaliti sama sa sobom, budući da je 2018. godine objavila i malo drugačiju verziju igre, baziranu na zvuku, za Amazonovog virtualnog asistenta Alexu. Internet je dugo vremena tvrdio da se Skyrim može igrati na svakoj platformi koja postoji, a Bethesda je očito odlučila da to i dokaže, čak i ako nije u pitanju klasična konzola za video igre.

Anniversary Edition nam donosi mnogo toga novog

10th Anniversary Edition će sadržavati 500 Creation Club elemenata, tj. modova, i uvesti će novu mehaniku u igru, pecanje. Za igru koja je bila toliko detaljno napravljena, i u kojoj je od početka bilo moguće raditi čak i stvari poput cijepanja drva, začuđujuće je da se sa pecanjem čekalo ovoliko dugo. Naravno, ljubitelji igre su još davno napravili modove koji su to omogućavali, ali ipak je drugačije imati i ‘zvaničnu’ opciju, pogotovo zato što mnogi igrači ne žele koristiti modove.

Najnovija edicija će biti dostupna za Windows, Playstation 4 i Playstation 5, te Xbox One i Xbox Series X. Igrači na dvije najnovije konzole će je dobiti besplatno, dok će ostali morati platiti, mada se u početku pričalo da će je besplatno dobiti i svi vlasnici Special Edition. Oni će, međutim, besplatno dobiti pecanje, survival mode, kao i questove iz moda Saints & Seducers.

Bethesda je za desetu godišnjicu Skyrima pripremila i razne događaje koji će se održavati online, poput Skyrim muzeja, za koji fanovi mogu poslati svoje cosplays i fanarts, i koncerta muzike iz igre, koju će izvoditi Londonski simfonijski orkestar i hor London Voices.