Damir Marjanović pozvao studente da prijave profesore koji ih ucjenjuju kupovinom njihovih knjiga

Profesor doktor Damir Marjanović, nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, pozvao je studente da prijave profesore koji ih ucjenjuju da kupe njihove knjige.

On je ranije pitao odgovorne da li je tačno da se ovo dešava. Da ovaj problem postoji, učestalo tvrdi dio studenata.

Međutim, rukovodstva fakulteta uvjeravaju da im to nije prijavljeno, odnosno da se to ne dešava.

Po pitanju uslovljavanja studenata kupovinom knjiga, prema saznanjima rukovodstva fakulteta i akademija, članovi akademske zajednice ne uslovljavaju studente kupovinom knjiga. Rukovodstva fakulteta i akademija su izjavila da nisu primila prijave studenata u vezi s uslovljavanjem izlazaka na ispit kupovinom knjiga“, naveo je rektor UNSA-e Rifat Škrijelj u odgovoru Marjanoviću.

Marjanović se prisjetio svojih studentskih dana i kako ga niko od profesora nije “prisiljavao” na kupovinu njihovih knjiga.

Trudio sam se da učim od najboljih. Kakvi su to profesori bili, pokojni Akademik Berberović, rahmetli Akademik Redžić, dragi Akademik Hadžiselimović, profesor Sofradžija, profesorica Šoljan i još mnogi drugi. Učio sam iz njihovih knjiga! Bili smo sretni kada bi mogli da ih nabavimo. Međutim NIKO od njih NIKADA me nije tjerao, ucjenjivao ili uvjetovao da moram kupiti njihovu knjigu da bih mogao izaći ili položiti ispit“, napisao je Marjanović.

Kaže kako ni on to ne očekuje od svojih studenata.

Napisah i ja ponešto, i moji studenti uče iz tih knjiga! Nekada ih kupe, nekada ih posude iz biblioteke, nekada ih kopiraju, nekada ih ja poklonim… NIKADA ne bih dozvolio sebi da budem kao ONI koji su zalutali u ove vode i koji ucjenjuju svoje studente da zarade još koju paru preko njihovih leđa! Zamolili su me studenti da postavim pitanje i evo dobili smo odgovor“, dodaje Marjanović.

Ohrabruje studente da traže pravdu od nadležnih.

Samo na jednom fakultetu dekanesi je prijavljen takav slučaj i čeka se rješenje inspekcije. Tako su napisali dekani i stavili ime i potpis iza te tvrdnje. To su moje kolege i ja želim da im vjerujem. Stoga ohrabrujem sve djevojke i momke da prijave dekanima i prodekanima takve nazovi profesore koji krše sve norme i pokoji zakon.

Dekani moraju reagovati i moraju spriječiti takvo ponašanje, a ako neće oni, hoće inspekcije, pa i sudovi! Evo prilike mladim ljudima da se bore protiv ove sramotne prakse, a dekanima i prodekanima (i svima nama) da stanemo iza svojih studenata. Ne smijemo dozvoliti da nam korumpirana manjina prlja časni esnaf! Jedino tako ćemo vratiti povjerenje studenata i budućih generacija u ono što radimo!“, zaključio je Marjanović.

Novinari šute da ih je Kurtćehajić ucjenjivao

Najbolnije od svega jeste što bi mi novinari morali biti instanca između pravde i prikrivanja djela, tvrdi naša sagovornica koja želi da ostane anonimna.

Samim tim što ne želi otkriti svoj identitet govori za sebe koliki strah od uticaja profesora imaju studenti ili bivši studenti.

Najbolnije meni kao novinarki jeste što moje kolege i danas šute, možda im uredništva ne dozvoljavaju, ali tokom studija svi smo osjetili profesora Suada Kurtćehajića. Mnogim kolegama i mnogim studentima i danas je uslov za ispit kupovina njegove knjige“, kazala nam je kolegica.

I sama kaže da zna koliki uticaj profesor ima i van fakultetskih klupa.

Strah je prisutan i kod nas koji smo davno završili školovanje, možete i sami zamisliti kako je to studentima koji žele što prije i uspješnije završiti školovanje i roditeljima u današnjoj situaciji smanjiti barem taj trošak“, dodaje ona.

Svega je tu bilo, od tjeranja da trošimo posljednji novac roditelja samo kako bi mogli da slušamo predmet, donošenja knjiga na potpise. Najtužnije od svega jeste što se profesor hvalio da je našim parama putovao po nama nestvarnim zemljama“, kazala je.

Ne čudi, kaže, što studenti se ne žale, jer ne vjeruju u pravdu u ovome sistemu.

Profesor je uvijek u pravu, posebno kada je u pitanju neko ko je u akademskom svijetu poprilično izgrađen. Kome onda da se studenti žale? Šta će se desiti i da se žale? Mene više zabrinjava to što moje kolege koje rade u medijskim kućama i imaju toliku moć u rukama, ovome ne stanu u kraj. Da bude sve još čudnije prenose riječi rektora umjesto da kažu nije to tako. Ja sam bio žrtva“, zaključila je naša kolegica.