Dodik poručio Komšiću da ima fizičke predispozicije da se obračunaju, vrijeđao novinare i sve redom

Nakon uvodnog obraćanja Milorad Dodik obrušio se na ministricu spoljnih poslova BiH poručivši da mlatara po svijetu.

Svom kolegi iz Predsjedništva BiH Željku Komšiću poručio je da nije bez fizičkih predispozicija da se obračuna sa njim.

Ni novinari nisu ostali pošteđeni, pa je na pristojno pitanje novinara Avde Avdića šta mu je Varhely rekao kratko poručio: “Avdo Avdić pravi s..nje u BiH“.

O Biseri Turković, ministrici vansjkih posllova rekao je:

Sad čemo čekati ovu koja mlatara po svijetu govori loše o Srbima, pa će pod uticajem Bakira Izetbegovića govoriti protiv Orbana“, rekao je Dodik, dodajući da je Orban veliki lider.

Osvrnuo se i na poruku Željka Komšića da će ga spriječiti, ukoliko to ne učini međunarodna zajednica.

Sad sam ga na sjednici procjenjivao, mislim da nisam bez fizičkih predispozicija da mogu adekvatno da odgovorim oko toga, ako dođe do toga što Komšić prijeti. Čuj on, šta stoji iza njega, samo Bakir Izetbegović, i šaćica Bošnjaka koji glasaju za njega da bi prevarili Hrvate“, poručio je Dodik sa konferencije za novinare u Istočnom Sarajevu.

U toku konferencije Dodik je komentarisao i postavljenu spomen ploču na Kazanima.

Možemo da vidimo karikature, isticanje da su pobijeni građani. To Vam je isto kada u Garavicama kod Bihaća pobijete 14.000 Srba u roku od 4,5 dana, i napišete da su žrtve fašizma, a pobili ih lokalni muslimani i Hrvati, a mi smo agresori na njhovoj zgradi- Vijećnici“, rekao je Dodik.

U toku konferencije za medije Dodik je u više navrata koristio termin muslimani, a ne Bošnjaci, na šta je reagovala reporterka N1 Tina Jelin Dizdar, navodeći da se u Dejtonskom sporazumu ne koristi nazv muslimani, već Bošnjaci, te da to vrijeđa dio građana BiH.

Do ‘93 godine su postojali Muslimani, a nas nikad nisu prestali da vrijeđaju sa pričom o bosanskim Srbima, sa RS, teško im je da izgovore Republika Srpska. Ja smatram da su velika većina Bošnjaka muslimani, kao što je većina Srba pravoslavna. Ja nikoga ne želim da vrijeđam, ništa posprdno ne mislim. Koliko puta sam rekao da nisam bosanski Srbin, već Srbin. Nas nazivati posprdnim imenima, a očekivati da ne odgovorimo. A nismo odgovorlili, znamo raznih imena“, rekao je Dodik odgovarajući na pitanje Tine Jelin Dizdar.

Dodik je komentarisao i rad OSA-e, kazavši da radi u interesu “muslimana”, te da prati rad političara u RS, ali i privrednika.

OSA pokušava da kriminalizuje pojedince i sve najvažnije firme, tvrdi Dodik.

Rasprava između novinara i reportera sa članom predsjedništva i ovaj put je bila burna. ” Avdo Avdić pravi sra*e u BiH”, ogovorio je Dodik na pitanje novinara Avde Avdića šta mu je Varhely rekao u vezi sa Valentinom Inckom.

Posjetimo, u Sarajevu je danas održana redovna sjednica Predsjedništva BiH, kojoj su prisustvovali svi članovi Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Dodik je glasao protiv tačaka dnevnog reda, rekao je ranije nakon sjednice Džaferović.

Između ostalog, Dodik je glasao protiv Sporazuma o finasiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija-BiH za 2020. godine između Evropske komisije, Vlade Republike Srbije i BiH.

To znači da je propalo 1,8 miliona KM za prekograničnu saradnju.

Iz Vijeća ministara BiH je ranije istaknuto da je programom bilo obuhvaćeno 67 opština u BiH i 31 opština u Srbiji.

Programski cilj je bio da se unaprijedi socijalno-ekonomski razvoj u pograničnom području dvije države.

Podsjetimo i da je u svom obraćanju danas novinarima u Istočnom Sarajevu kazao je da će RS, ukoliko se ova situacija ne razriješi krenuti prema izlazu iz BiH.

Dodik je govorio o visokom predstavniku u BiH.

Imamo situaciju da se dovodi čovjek za ruku i uvodi se negdje iz Dubrovnika i govori se da je on visoki predstavnik a da pri tome nije pribavio. Biće interesantno ako Schmidt nešto poduzme. Žao mi je što je u takvoj situaciji. Mislim da je nasikiran.

On ne može ništa da učini. To bi bilo ravno da bilo koji turista nametne zakon ovdje u BiH i mi kažemo ok. Nije dovoljno da SAD, Velike Britanije, Njemačka kažu da je on visoki predstavnik ako nema odlukeo imenovanju Savjeta bezbjednosti”, kazao je Dodik.

Pozvao je EU da prestane da BiH smatra eksperimentom.

Pozivam zemlje EU da prestanu da nas smatraju eksperimentom. Za početak krenimo od Dejtonskog sporazuma. Pokušajmo vidjeti šta je moguće u tom sporazumu prilagoditi da bi BiH bila funkcionalna, šta može i šta ne može i da se naravno jasno precizira kao obaveza entiteta.

Ovo je trenutak kada BiH mora da zna, odavde od ovog trenutka, mora da zna, šta ona ima pravo da radi. Ukoliko se ova kriza ne razriješi RS će krenuti ka izlazu u to ne treba niko da sumnja.

To ne može niko da spriječi, ni ovi što prijete sankcijama. To više ne igra. Ovo je prostor na kojem živi Bošnjaci muslimani, Hrvati katolici, Srbi pravoslavcI. Uvijek kada je međunarodna zajednica intervenisala to je bio razlog za nove sukobe“, kazao je Dodik između ostalog.

Podsjetimo, izjavama na jučerašnjoj press konferencijom u Banjaluci Dodik je izazvao lavinu reakcija političara iz FBiH.

Najavio je hapšenje parlamentarca Šemsudina Mehmedovića, pripadnicima SIPA-e poručio da se okupaju, a bivšeg visokog predstavnika Paddya Ashdowna nazvao smradom.