Dijalog Konakovića i Muderrisa privukao pažnju javnosti: “Ogradi se od Forte”; “Musliman ne smije lagati”

Veliku pažnju javnosti posljednjih dana privukla je polemika koju su preko društvenih mreža vodili lider Naroda i pravde Elmedin Konaković i Nezim Halilović Muderris, bosanskohercegovački imam, hatib, te bivši komandir 4. muslimanske slavne brigade, direktor Vakufske direkcije i rukovodilac ureda za hadž rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ne gledamo isto

Nakon što je Muderis krizizirao rad i lik Konakovića, lider NiP-a mu je odgovorio da ga cijeni i poštuje njegovu ulogu, kako u ratu, tako i poslije njega.

Na politička dešavanja u našoj zemlji ne gledamo isto, on je strastveni pripadnik SDA stranke. Siguran sam da ga niko ne može kupiti niti prepasti, siguran sam da nije ovisan o sistemu i da sve što radi radi iz čistog ubjeđenja, da stranci kojoj pripada pripada srcem, a on tu pripadnost naravno ni ne krije“, napisao je Konaković.

Na ovo mu je Muderris poručio da ako ga poštuje, da se ogradi od Edina Forte.

Ako me zaista cijeniš, molim te da se ogradiš od Naše stranke i njenog predsjednika Edina Forte, jer su njihovi politički potezi, stavovi i geste usmjereni protiv javnog morala, kulture i tradicije moga naroda, te tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Ti i ja, kao i hiljade drugih pripadnika MUP-a i Armije Republike Bosne i Hercegovine životima, tijelima i imecima smo se borili za ovu zemlju. A onda nas predsjednik Naše stranke i tvoj odani partner nazove seljacima, misleći da smo zaboravili kako je Naša stranka HDZ-u isporučila Mostar.

Stoga, ako me zaista cijeniš, molim te da napustiš praksu svakodnevnih optužbi, svađa i prepirki, ličnih obračuna, montiranih afera kojima se truje naš javni prostor i slabi naš nacionalni duh i patriotsko osjećanje“, poručio mu je Muderis.

Tvoje me riječi neće umiliti

Konaković je međutim na ovo stao u zaštitu Forte i poručio Muderrisu da musliman ne smije lagati.

Znaš li da je lahko razbijena laž da je Forto borce nazvao seljacima, tu laž su plasirali mediji bliski SDA? A znaš brate da musliman ne smije lagat’, naruži ih. Poslaću ti privatno tekstove da se u to uvjeriš, nije borce nazvao seljacima, seljacima je nazvao one koji su nam u šeher doveli Pink i Cecu.

Vaš problem brate leži u činjenici da su direktori, ministri, i veliki broj zastupnika danas iz moje, a nisu iz tvoje stranke“, poručio je Konaković Muderrisu.

Muderris mu je na to odgovorio da ga njegove riječi neće umiliti.

Iako su naše polemike, što se mene tiče ovim završene, ne očekuj da ću odustati kritikovati tvoje državničko samopredstavljanje i kada god stignem i budem smatrao za shodno i neophodno, ja ću ti odgovoriti i demantovati te. Niti će me umiliti tvoja lijepa riječ, niti obeshrabriti uvrede tvojih pristalica. Ne činim to zato što volim raspravu, već u ime Pravednog, za ljubav istini, svom narodu i svojoj zemlji“, naveo je Muderris.

U polemiku se umiješao i bivši reis Mustafa Cerić koji je pohvalio obojicu zbog kulture dijaloga.

Rekoh, Muderris Halilović, bosanski gazija i Konaković, artikulirani političar, mogu Bošnjacima biti primjer kako se vodi dijalog bez napetosti i vrijeđanja, gdje se međusobno uvažava osjećaj srca i rezon razuma“, naveo je Cerić.

Ipak, Cerić je u nastavku kritikovao Muderrisa da ga previše vodi srce, a Konakovića da ga previše vodi razum.

Naravno, to isto misli i Muderris, ali njegov osjećaj srca nadjačava njegov racionalni zaključak, na isti način kao što i Konakovićev razum potiskuje osjećaj srca kako bi opravdao svoje prisustvo u „trojci“, koja često vrijeđa osjećaj srca kod Bošnjaka“, napisao je Cerić.