Bakir Izetbegović: “Čović izjavom u NSRS svjesno provocira bošnjački korpus”

“Vidljivo je da Dodik polako usporava u radikalnim stavovima, Sigurno će doći do bolnih ekonomskih sankcija koje će pogoditi kompanije i ljude odane njegovom režimu”, kazao je sinoć u programu Hayat televizije Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Dodaje i da će sve to dovesti do Dodikovog konačnog zaustavljanja.

Izetbegović se u razgovoru za Hayat, na početku osvrnuo na Čovićev nastup u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), kazavši kako bi se kao Hrvat osjećao povrijeđeno i izdano.

Poziv u NSRS

Hrvati su golgotu doživjeli na tom dijelu BiH, posebice u Banjoj Luci. Ono što mene intrigira jeste što sa tom izjavom rapidno smanjuje šanse da pregovori koji su još uvijek živi uspiju.

On svjesno provocira bošnjački korpus. Ne znam da li je njemu i cilj da se ta stvar riješi“, kazao je Izetbegović u razgovoru za Hayat.

Dodao je kako Dodik neće pobijediti u ovoj bitci, kazavši kako je samo pitanje kada i kako će pasti.

Međunarodna zajednica pregovara sa Dodikom preko Vučića. On pokušava olovkom završiti ono što nije uspjelo tenkovima. Tek kada ekonomske sankcije zabole kompanije i ljude oko njega i čitav entitet, Dodik će se zaustaviti.

RS bitno lošije stoji u odnosu na Federaciju BiH po pitanju ekonomije, imaju 20 posto niža primanja i veliku zaduženost. Njemačka, Velika Britanija, Italija i skandinavske zemlje se sve odlučnije priključuju ideji o novim sankcijama“, kazao je Izetbegović.

Na pitanje zbog čega se međustranački pregovori žele premjestiti u Banju Luku, umjesto institucija BiH, Izetbegović odgovara da je cilj državu prikazati nefunkcionalnom.

Imali smo poziv meni i Čoviću da idemo na sjednicu NSRS. Ja sam odbio otići. Cilj je dokazati da je BiH sastavljena od dva entiteta, odnosno da nam država nije ni potrebna. Mi se tome nećemo dati. Entitet neće naređivati državi šta da radi, to neće ići.

Žele dokazati disfunkcionalnost države. No, ako krenu da potapaju brod u kojem se svi nalazimo, to ne može proći bez posljedica po njih, neka budu sigurni. Naravno, mi to nećemo dozvoliti.

Očigledno je da Dodik i Čović rade zajedno. Postupak Dodika da se javi na Čovićev poziv tokom press konferencije je krajnje neprimjeren. Trebao je reći da nije vrijeme ni mjesto, time je ponizio Čovića.

Odlikovao je ratnog zločinca generala Lisicu koji je granatirao Šibenik. Time je još jednom iskazao nepoštovanje prema Hrvatima. Dodik ima kočijaški odnos ponižavanja Bošnjaka, Hrvata, predstavnika međunarodne zajednice. Ali, to neće proći bez posljedica, doći će sve na naplatu“, upozorava Izetbegović.

Ističe da je Čović iz nekog razloga u Neumu odbio rješenje koje mu je pogodovalo.