Šta je SWIFT sistem i zašto će izbacivanje iz njega srušiti rusku ekonomiju?

Kao drastičan odgovor Rusiji zbog napada na Ukrajinu večeras je donesena odluka da se ova zemlja isključi iz SWIFT sistema.

To je saopćila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, a kako je kazala evropski lideri su došli do dogovora koji će praktično rusku ekonomiju baciti na koljena.

Šta je SWIFT?

Ne morate biti ekspert da biste shvatili kako ovaj sistem funkcioniše, a mi vam donosimo objašnjenje.

Riječ je o međubankarskom sistemu koji omogućava sigurna i brza prekogranična plaćanja.

Ukoliko neko iz inostranstva treba da vam uplati novac na bankovni račun, morat ćete da mu pošaljete SWIFT kod.

Riječ je o šifri koja se u međunarodnim transakcijama koristi za provjeru identiteta banaka i drugih financijskih institucija.

SWIFT kod je dio međubankarskog sistema koji omogućava da uplate iz inostranstva stignu brzo i sigurno – na pravi račun.

Osim što omogućava pojedinačna privatna plaćanja, ovaj sistem je osnova za međunarodno poslovanje. Koristi ga više od 11.000 finansijskih institucija širom svijeta.

Osnovan je 1973. godine pod imenom Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – SWIFT), sa sjedištem u Briselu.

The Gurdian prenosi da je u 2020. godini preko ove platforme samo u jednom danu obavljeno oko 38 miliona transakcija.

Kao alternativa za SWIFT navodi se kineski sistem za prekogranične međubankarske transakcije CIPS, jer se vjeruje da kineski juan ima veći potencijal da ugrozi dominaciju dolara na globalnom nivou.

U međuvremenu, Indija istražuje načine da u trgovini sa Rusijom uspostavi mehanizam plaćanja u rupijama, kako bi ublažila štetu koju će ova sankcija Moskvi nanijeti i Nju Delhiju, prenosi Reuters.

Iz SWIFT-a je 2012. isključen Iran, što je bio dio sankcija Evropske unije protiv nuklearnog programa Teherana.

Putin izabrao put uništenja

Naime, prema izjavi Ursule von der Leyen odluka o isključenju Rusije iz ovog sistema je donesena u koordinaciji Evropske unije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Obavezujemo se da ćemo osigurati da će određeni broj ruskih banaka biti isključen iz SWIFT-a. To će ih spriječiti da djeluju širom svijeta i efektivno blokirati ruskih izvoz i uvoz“, kazala je predsjednica.

Navela je i da će se zalediti imovina Ruske centralne banke.

To uključuje i zamrzavanje njihovih transakcija. Onemogućit ćemo Rusku centralnu banku da unovči svoju imovinu“, dodaje ona.

Kazala je i da se radi na tome da se ruskih oligarsima zabrani korištenje svih finansijskih sredstava na tržištima.

Putin je krenuo putem koji ima za cilj da uništi Ukrajinu. Ono što on također radi zapravo jeste to da uništava budućnost svoje zemlje“, zaključila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.