Video-foto/ Snažno nevrijeme pogodilo Hrvatsku, najavljeno i za BiH

Promjenjivo oblačno s kišom i povremenim pljuskovima preovladavat će sutra u Bosni i Hercegovini.

Više padavina prognozira se sredinom dana, kada nije isključena mogućnost pojave grmljavine i grada. Manje oblaka i više sunčanih intervala očekuje se na jugu Hercegovine.

Temperature u Bosni bit će niže u odnosu na predhodne dane. Vjetar slab do umjeren pretežno sjeveroistočnog smjera.

Jutarnje temperature od 17 do 21, na jugu do 24, a najviše dnevne temperature od 27 do 33 stepena u Bosni do 37 stepeni u Hercegovini.

U Sarajevu većim dijelom dana pretežno oblačno uz kraće sunčane intervale. Sredinom dana očekuje se kiša a moguće su i kraće lokalne nepogode.

Jutarnja temperatura oko 18, a najviša dnevna temperatura oko 32 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Nevrijeme u Hrvatskoj

Da stiže promjena vremena dokaz je i današnje veliko nevrijeme koje je pogodilo područje Hrvatske, tačnije Karlovac.

U Karlovačkojžupaniji je žestoki vjetar danas popodne uzrokovao štetu na prometnicama i u napajanju električnom energijom, a na 60 je kuća došlo i do oštećenja na krovovima i prozorima.

Na nekim je mjestima vjetar puhao 16.5 metara u sekundi, što je u kategoriji “žestokog vjetra’”, rekla je za Hinu karlovačka županica Martina Furdek Hajdin.

Dodala je da su se na mnogim mjestima njihala cijela stabla i da je i hodanje bilo otežano.

Iz Elektre Karlovac kažu da sporadično ima prekida struje te da ekipe popravljaju kvarove i na dalekovodima i na niskonaponskoj mreži.

Vatrogasni zapovjednik Miroslav Rade rekao je da je najhitnije bilo raščistiti drveće s ceste D1, najviše u Tušiloviću, te su upravo zbog prometne gužve vatrogasci imali otežan pristup na mjesta intervencije, no da je i prije 15 sati promet normaliziran.