Foto/ Da li su kandidati koji su prisustvovali brojanju glasova prekršili Izborni zakon?

Već danima društvenim mrežama i medijima kruže razne informacije o neregularnostima u izbornom procesu.

Svjedočili smo velikim krađama glasova, namjernim neupisivanjem glasova određenim kandidatima, “nestajanje” glasačkih listića, ali se sve to pokuša vrlo brzo zataškati.

Međutim, danas se dogodila poprilično zanimljiva situacija na brojanju glasova u Novom Gradu.

Naime, što svjedoče i fotografije koje su u posjedu redakcije Sarajevske sehare, na brojanju glasova su bili prisutni kandidati Naše stranke.

I to Sanela Klarić kandidatkinja za Skupštinu Kantona Sarajevo (šesta na listi), Dragan Mioković i Adi Škaljić kandidati za Federalni parlament.

Sanela Klarić također obnaša funkciju federalne zastupnice, a Adi Škaljić općinskog i gradskog vijećnika.

Kako saznaje Sarajevska sehara, posmatrači su uputili prijavu ali su dobili usmeni odgovor da mogu biti prisutni kandidati sa nivoa koji se prebrojava.

Šta kaže slovo zakona?

Zakon tačno određuje ko ne može biti imenovan za člana izborne komisije ili biračkog odbora, a to su između ostalog, kandidati i visoki funkcioneri stranke, nosioci mandata…

Sanela Klarić je još i u Nadzornom odboru Naše stranke.

Međutim, Član 5.31 Izbornog zakona kaže da ako Centralna izborna komisija BiH naredi ponovno brojanje glasačkih listića, tačno će navesti koji će se glasački listići ponovo brojati, kao i datume, mjesta i postupke za ponovno brojanje.

Kandidati političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i kandidat sa liste pripadnika nacionalnih manjina i nezavisni kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši ponovno brojanje, kao i drugi akreditovani posmatrači, mogu biti prisutni u toku ponovnog brojanja“, navedeno je u Zakonu.

Sudeći prema tome, čini se da kandidati Naše stranke ipak nisu prekršili Zakon.

Izborni zakon Član 5.31
Izborni zakon Član 5.31

Ovim putem se izvinjavamo cijenjenim čitaocima i osobama koje su obuhvaćene tekstom obzirom da smo nakon detaljne analize uvidjeli da je učinjena greška od strane novinara, a tekst je ispravljen.