Ko se sve može reklamirati na Vijećnici i koliko to košta?

Građani Sarajeva burno su reagovali nakon što je prije dvije noći na sarajevskoj Vijećnici projektovana reklama jedne domaće kompanije.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić bila je prva osoba kojoj su građani krivili za ovo.

Ekspresno se gradonačelnica ogradila i kazala kako to nije u nadležnosti Gradske uprave. Vijećnicom upravlja Javno preduzeće “Sarajevo” u čijoj nadležnosti je i Trebevićka žičara. To se i ispostavilo tačnim.

Iz JP Sarajevo su medijima kazali kako se Vijećnica može koristiti u ove komercijalne svrhe, a da je cijena 1.000 KM plus PDV.

Za projekciju nije potrebna saglasnost Gradske uprave Sarajeva.

Projekcije su u skladu sa Cjenovnikom JP Sarajevo d.o.o. koji je utvrđen Odlukom Nadzornog odbora od 24.05.2019. godine, te se realiziraju na zahtjev klijenta. U skladu s pomenutom Odlukom, od 2019. godine do danas, realizirane su brojne projekcije komercijalnog karaktera.

Svaki zahtjev za projekciju se pojedinačno cijeni na osnovu uvjeta utvrđenih Odlukom Nadzornog odbora, što u praksi znači da nije moguće odgovoriti pozitivno svakom zahtjevu klijenta, te na Gradskoj vijećnici projicirati sadržaje neprimjerenog karaktera”, naveli su iz JP Sarajevo u odgovoru na upit N1.

Istakli su kako “finansijsko funkcionisanje Gradske vijećnice nije vezano za budžetski (državni ili gradski) novac”.

Gradska vijećnica je data na upravljanje Javnom preduzeću Sarajevo d.o.o., koje kao savremena organizacija svojim preduzetničkim, inovativnim i menadžerskim aktivnostima ostvaruje održivost i finansijsku stabilnost Vijećnice”, dodali su.

Ipak, građani smatraju da se Vijećnica kao kulturno-historijska građevina ne treba biti korištena u ove svrhe.

Vijećnica je javno dobro i zaista je degutantno gledati reklame na istoj. Pa bi bilo lijepo zabraniti to relevantnim aktima (pravnim propisima), grada, opštine, kantona ili čemu je već nadležan taj direktor odnosno čime je regulisano korištenje vanjskog dijela Vijećnice.

Mogli ste napisati kome odgovaraju ili bar reci da ćete uputiti inicijativu (tom nekom, npr. Gradskom vijeću, ili načelniku opštine ili kome već) da se zabrani potpuna komercijalizacija ovog objekta”, navela je jedna tviterašica.