Pitali smo ChatGPT čiji kralj je bio Tvrtko I Kotromanić, bosanski ili srpski?

Nakon što je u Sarajevu podignut spomenik najvećem bosanskom vladaru Stjepanu Tvrtku I Kotromaniću, došlo je do brojnih reakcija iz susjedne Srbije i Bosanaca pravoslavaca iz manjeg bh. entiteta RS koji tvrde da je Tvrtko bio srpski kralj.

Historija govori jedno, a naše komšije i oni iz Bosne i Hercegovine koji se osjećaju da pripadaju narodu našim komšijama su majstori mijenjanja historije.

Tako je, gradonačelnik Banjaluke izletio i tvrdio da “Sarajevo prekraja historiju”… Ali Sarajevo nikada, kao ni Bosanci i Hercegovci, nisu bili poznati po prekrajanju historije, za razliku od… Istini za dušu…

Pa hajde da zamislimo da zaista ne znamo historiju i da pitamo umjetnu inteligenciju čiji kralj je bio i ko je taj veliki vladar Tvrtko I Kotromanić.

ChatGPT je jasan – kao i historija koju uče svi osim Srba

Pitali smo ChatGPT ko je i čiji je taj Stjepan Tvrko I Kotromanić i od umjetne inteligencije smo shvatili da Srbi zaista uče neku drugu historiju koja se potpuno razlikuje od one koju uči cijeli svijet i koja je ispravna.

Na pitanje ko je Tvrtko, ChatGPT odgovara:

Kralj Tvrtko I Kotromanić bio je srednjovjekovni vladar koji je vladao Kraljevinom Bosnom od 1353. do 1391. godine. Smatra se jednim od najznačajnijih bosanskih vladara i poznat je po proširivanju teritorija i utjecaja Kraljevine Bosne za vrijeme svoje vladavine.

Tvrtko I rođen je oko 1338. godine kao sin Vladislava Kotromanića, plemića iz dinastije Kotromanić, koja je vladala Bosnom. Nakon smrti svog ujaka, kralja Stjepana II, Tvrtko I je stupio na prijestolje 1353. godine u dobi od oko 15 godina. Njegova rana vladavina obilježena je unutarnjim sukobima i borbi za vlast, ali uspio je učvrstiti svoju vlast i proširiti teritorij svoje kraljevine.

Jedno od značajnih postignuća Tvrtka I bila je uspješna kampanja u osvajanju regija Hum (Hercegovina) i Travunija (južna Dalmacija), što je značajno proširilo granice Kraljevine Bosne. Također se okrunio kao “Kralj Srbije, Bosne, Pomorja i Zapadnih zemalja” 1377. godine, nastojeći sebe pozicionirati kao značajnu regionalnu silu.

Tvrtka I suočavao se s izazovima različitih susjednih sila, uključujući Osmansko Carstvo i Kraljevinu Ugarsku. Unatoč osmanskim napredovanjima, uspio je održati relativnu neovisnost Bosne za vrijeme svoje vladavine.

Nakon njegove smrti 1391. godine, Kraljevina Bosna suočila se s unutarnjim nemirima i vanjskim pritiscima, što je dovelo do opadanja njenog utjecaja i teritorija. Tvrtko I se pamti kao vladar koji je privremeno povećao utjecaj i teritorij Kraljevine Bosne za vrijeme burnog razdoblja na Balkanu. Njegova ostavština i danas se slavi u Bosni i Hercegovini kao simbol nacionalnog ponosa i suvereniteta“, kazao nam je AI.

Na pitanje čiji je kralj Tvrtko, Chat GPT odgovara:

Kralj Tvrtko I Kotromanić bio je član dinastije Kotromanić, koja je vladala Kraljevinom Bosnom. Tvrtko I je bio član ove dinastije i postao je vladarom Bosne nakon što je naslijedio prijestolje od svog ujaka, kralja Stjepana II. Dakle, Tvrtko I je bio član dinastije Kotromanić i pripadao je obitelji koja je vladala Bosnom u srednjem vijeku“, navodi umjetna inteligencija koja je očigledno inteligentnija od mnogih…

Pametnom je i išaret dosta…