Video/ Objavljeni snimci navodnih ispitivanja osumnjičenih za teroristički napad, za ubistva im ponuđeno oko 5.000 eura?

Margarita Simonjan, novinarka ruske državne televizije i voditeljica Russia Todaya, poznata kao Putinova propagandistica, objavila je videosnimke za koje još nije utvrđeno jesu li autentične.

Ona tvrdi da su na njima teroristi koji su sinoć izvršili masakr u moskovskoj koncertnoj dvorani.

Također, oni na snimci kažu kako su dobili 500.000 rubalja (oko 5000 eura) za masakr.

Ona je također objavila da je broj mrtvih narastao na iznad 140.

Podsjetimo, Rusija je uhapsila 11 osoba, uključujući četvoricu osumnjičenih napadača, povezanih s pucnjavom u kojoj su poginule 93 osobe u koncertnoj dvorani u Moskvi, izvijestio je Kremlj ranije.

Kremlj je rekao da je šef sigurnosne službe FSB Aleksandar Bortnikov predsjednika Vladimira Putina obavijestio da su “četiri terorista” među uhićenim osobama te da služba nastoji identificirati sudionike.

Uhapšen nakon policijske potjere

Zastupnik u ruskom parlamentu Aleksandar Hinštejn je kazao da su napadači pobjegli u vozilu tipa Renault koje je policija uočila u Brjanskoj oblasti, oko 340 kilometara jugozapadno od Moskve u petak navečer, gdje su se oglušili na zapovijed da se zaustave.

Dodao je da su dvojica uhapšena nakon policijske potjere, a da su druga dvojica pobjegla u šumu. Prema Kremlju, drugi je dvojac kasnije također ulovljen.

Hinštejn je rekao da su u automobilu pronađeni pištolj, spremnik za streljivo jurišne puške i putovnice iz Tadžikistana. Tadžikistan je većinski muslimanska srednjoazijska država koja je bila dio Sovjetskog Saveza.

Četiri osumnjičena počinitelja smrtonosnog napada išla su prema ruskoj granici s Ukrajinom kada su uhićena rano u subotu, a imali su kontakte na ukrajinskoj strani, prenio je Interfax izjavu sigurnosne službe FSB-a. FSB je rekao da je napad pažljivo planiran.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je u petak da Kijev nema nikakve veze s napadom.