Meteorolozi objavili kada nam slijedi rast temperatura i konačna stabilizacija vremena

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovim najavama do 26. maja prognozira se nestabilno vrijeme sa intenzivnijim pljuskovima, često praćenim grmljavinom i uz mogućnost pojave grada posebno na sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

U ostalim krajevima zemlje očekuje se nestabilno vrijeme sa umjernim padavina pljuskovitog karaktera.

Od 27. maja do kraja prognoznog perioda raste vjerovatnoća za duže sunčane intervale, ali i dalje postoje izgledi za kraći lokalni pljusak. Najviše sunčanih perioda i najmanje padavina u cijelom prognoznom periodu očekuje se u Hercegovini.

Do 29. maja, u Bosni minimalne jutarnje temperature kretat će se od 10 do 15, u Hercegovini od 11 do 16 °C, danju u Bosni i Hercegovini od 22 do 27 °C, lokalno na jugu i sjeveroistoku do 30 °C.

Od 30. maja do kraja prognoznog perioda, očekuje se porast vrijednosti temperatura zraka, u Bosni tokom jutra od 12 do 17, u Hercegovini od 14 do 19, a u najtoplijem dijelu dana u Bosni do 28 u Hercegovini do 31 °C.

Naredno ažuriranje izgleda vremena je 23.05.2024. godine.

Detaljna prognoza za danas i naredne dane

Danas će u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nešto sunčanije prije podne. Tokom dana i dalje nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima.

Ponegdje uz kišu moguća je i grmljavina, a lokalno je moguća i pojava grada, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 23 do 30 stepeni.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana sa kišom i pljuskovima, a moguća je i grmljavina. Najviša dnevna temperatura oko 27 stepeni.

Za danas je za većinu regija u Bosni i Hercegovini upaljen žuti meteoalarm.

Za regije Livno, Sarajevo i Tuzla meteoalarm je aktivan zbog grmljavine, dok je za Banjaluku, Foču, Prijedor i Višegrad upaljen zbog pljuskova s grmljavinom.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće“, glasi upozorenje za Sarajevo gdje je meteoalarm na snazi do 18 sati.

U utorak, sutra, umjereno do pretežno oblačno sa sunčanim periodima. Tokom dana, nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Lokalno je moguća i pojava grada.

Vjetar umjeren do pojačan južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, a dnevna od 22 do 28, na jugu i sjeveroistoku Bosne do 28 stepeni.

U srijedu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima lokalnim pljuskovi su moguću na jugu i jugozapadu zemlje. U ostatku dana širom zemlje lokalni pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu i sjeveru zemlje do 20, a dnevna od 21 do 28 stepeni.

U četvrtak umjereno do pretežno oblačno. Nešto sunčanije se očekuje u sjevernim i sjeveroistočnim područjima. Tokom dana, ponegdje u Bosni može pasti malo kiše ili kratkotrajni pljusak.

Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, a dnevna od 22 do 28 stepeni.