Najmanje 550 hadžija preminulo ove godine zbog ekstremnih temperatura u Meki

Najmanje 550 hadžija preminulo je tokom obreda hadža, koji se ove godine ponovno odvija na ekstremno visokim temperaturama.

Ova brojka značajno je porasla u odnosu na prethodnu godinu, kad je registrovano najmanje 240 smrtnih slučajeva tokom hadža.

Tristonjiak onih koji su umrli bili su Egipćani, većina njih je podlegla bolestima povezanim s vrućinom, saopštili su za AFP dvojica arapskih diplomata koji koordiniraju odgovore svojih zemalja.

Svi su oni umrli zbog vrućine”, osim jednog koji je zadobio smrtonosne povrede tokom manjeg naleta gomile, rekao je jedan od diplomata, dodajući da je ukupna brojka došla iz bolničke mrtvačnice u četvrti Al-Muaisem u Meki .

Najmanje 60 Jordanaca je umrlo, potvrdili su diplomati, u odnosu na službenu brojku od 41 koju je ranije u utorak objavio Amman.

Novi smrtni slučajevi povećavaju ukupan broj dosad prijavljenih u više zemalja na 577, navodi AFP.

Diplomati su rekli da je ukupan broj u mrtvačnici u Al-Muaisemu, jednoj od najvećih u Meki, bio 550.

Ranije u utorak, egipatsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da Kairo surađuje sa saudijskim vlastima u operacijama potrage za Egipćanima koji su nestali tokom hadža.

Iako je u saopštenju ministarstva navedeno da je došlo do “određenog broja smrtnih slučajeva”, nije navedeno jesu li među njima Egipćani.

Saudijske vlasti izvijestile su o liječenju više od dvije hiljade hodočasnika koji pate od toplinskog stresa, ali nisu ažurirale tu brojku od nedjelje i nisu dale informacije o smrtnim slučajevima.

Značajan skok u odnosu na prošlu godinu
Najmanje 240 hodočasnika izvijestilo je o mrtvima iz raznih zemalja prošle godine, od kojih su većina bili Indonežani.

Hadž je jedan od pet stubova islama i svi muslimani koji imaju sredstva moraju ga obaviti barem jednom u životu.

Na hodočašće sve više utječe klimatski poremećaj, prema saudijskoj studiji objavljenoj prošlog mjeseca prema kojoj temperature u području gdje se obavljaju obredi rastu za 0,4 C svake decenije.

Temperature su u ponedjeljak pogodile 51,8C u Velikoj džamiji u Meki, saopštio je saudijski nacionalni meteorološki centar.

Novinari AFP-a u Mini, u blizini Meke, vidjeli su u ponedjeljak hodočasnike kako polijevaju boce vode po glavama dok su volonteri dijelili hladne napitke i čokoladni sladoled koji se brzo topi kako bi im pomogli da se rashlade.

Saudijski dužnosnici savjetovali su hodočasnicima da koriste kišobrane, piju puno vode i izbjegavaju izlaganje suncu tokom najtoplijih sati dana.

Ali mnogi rituali hadža, uključujući molitve na planini Arafat koje su se održale u subotu, uključuju boravak na otvorenom satima tokom dana.

Neki hodočasnici opisali su kako su vidjeli nepomična tijela na cesti i službe hitne pomoći koje su ponekad izgledale preopterećene.

Oko 1,8 miliona hodočasnika ove je godine sudjelovalo u hadžu, od kojih 1,6 miliona iz inostranstva, prema podacima saudijskih vlasti.

Svake godine deseci hiljada hodočasnika pokušavaju obaviti hadž bez osiguravanja službene vize za hadž kako bi uštedjeli novac, što je opasniji pothvat jer ti hodočasnici izvan službenih pravila ne mogu pristupiti klimatiziranim objektima koje su duž puta hadža osigurale saudijske vlasti.

Jedan od diplomata koji je u utorak razgovarao s AFP-om rekao je da je broj smrtnih slučajeva Egipćana “apsolutno” povećan velikim brojem neregistriranih egipatskih hodočasnika.

Ranije ovog mjeseca, saudijski zvaničnici rekli su da su oslobodili stotine hiljadaa neregistriranih hodočasnika iz Meke prije hadža.

Druge zemlje koje su ove godine prijavile smrtne slučajeve tokom hadža uključuju Indoneziju, Iran i Senegal.

Većina zemalja nije navela koliko je smrtnih slučajeva bilo povezano s vrućinom.

Domaćin hadža izvor je prestiža za saudijsku kraljevsku obitelj, a titula kralja Salmana uključuje “čuvara dviju svetih džamija” u gradovima Meki i Medini.

Saudijski ministar zdravstva, Fahd bin Abdul Rahman Al-Jalajel, rekao je u utorak da su zdravstveni planovi za hadž “uspješno provedeni”, sprječavajući velike epidemije bolesti i druge prijetnje javnom zdravlju, izvijestila je službena Saudijska novinska agencija.

Virtualna bolnica “omogućila je virtualne konzultacije za više od 5800 hodočasnika, prvenstveno za bolesti povezane s vrućinom, omogućujući brzu intervenciju i ublažavajući potencijal za porast slučajeva”, dodaje SPA.