Preminuo bivši glavni državni tužilac Goran Salihović

Preminuo je bivši glavni državni tužilac Goran Salihović.

Salihović je preminuo sinoć na UKC Tuzla nakon kraće bolesti. Njemu je u novembru prošle godine otkriven rak želuca nakon čega je proveo neko vrijeme u bolnici i na kućnom liječenju.

Nažalost, izgubio je bitku sa bolešću sinoć.

Salihović je rođen u Tuzli 1959. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1986., a već naredne godine se zapošljava kao operativni analitičar u Službi unutrašnjih poslova u Lukavcu.

Nakon isteka prve polovine mandata glavnog tužioca Salihović se krajem septembra 2016. godine suočio sa disciplinskom tužbom Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Odmah je privremeno suspendovan s ove funkcije, a kasnije i smijenjen i premješten na mjesto tužioca Tužilaštva BiH, sa kojeg je također suspendovan.

Naime, presuda Disciplinske komisije se odnosila na to da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Zužilaštva kao i to da je namjerno davao lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama na radno mjesto, disciplinskim stvarima te pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima.

Salihoviću je na teret stavljeno da je od februara 2013. do 28. septembra 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 konvertibilnih maraka (KM).

Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava za reprezentaciju s limitom od 20.000 KM godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.