Ambasada SAD: “Politički moćnici upravljaju RS kao porodičnim biznisom, šta je s potrebama građana”

Ambasada SAD u BiH ponovo je kritikovala režim u RS.

Sankcionisani pojedinci i politički moćnici upravljaju RS-om kao porodičnim biznisom od kojeg imaju koristi porodica i prijatelji. Šta je sa potrebama građana RS“, pitali su.

Uz ovo su objavljeni izvještaji američkog OFAC-a, koji je stavio na američku crnu listu brojne funkcionere SNSD-a te gdje se navodi zbog čega su sankcionisani.

Podsjetimo, Ambasada SAD gotovo svakodnevno kritikuje korumpirani režim u administrativnoj jedinici RS.

Prije dva dana Vlast u RS su vrlo otvoreno pitali “gdje je novac”.

Riječ je o još jednoj kritici koja je usmjerena prema vladajućima u ovom bh. entitetu, a koja se odnosi na novac koji posuđuju.

U toj objavi na društvenoj mreži “X” podsjetili su na taktike kojima se koriste brojne firme koje se nalaze pod sankcijama Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a.

Kompanije povezane sa sankcionisanim pojedincima i političkim moćnicima često restrukturiraju korporativno vlasništvo kako bi sakrile upletenost svojih porodica. Ko ima koristi od tih mutnih poslova?”, upitali su iz Američke ambasade.

Na kraju su, kako je i navedeno gore u tekstu, dodali pitanje “Gdje je novac”, a koje je se provlačilo i danima ranije kada su ponovo pitali gdje je 1,1 milijarda KM koju je Vlada RS posudila na Banjalučkoj berzi.

Također se u videu koji je objavljen opet nalaze dokumenti sankcija koje su uveli predsjedniku RS Miloradu Dodiku i ostalima.

Osim te, na zvaničnoj stranici Američke ambasade pitali su vlasti u RS i šta je sa ugovorima vrijednim više od 70 miliona KM koje su potpisale sa firmama koje su pod sankcijama.