Američka ambasada opet kritikovala vlast u RS: “Gdje je novac?”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini ponovo je upitala vlast u Republici Srpskoj “gdje je novac”.

Riječ je o još jednoj kritici koja je usmjerena prema vladajućima u ovom bh. entitetu, a koja se odnosi na novac koji posuđuju.

U novoj objavi na društvenoj mreži “X” podsjetili su na taktike kojima se koriste brojne firme koje se nalaze pod sankcijama Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a.

Kompanije povezane sa sankcionisanim pojedincima i političkim moćnicima često restrukturiraju korporativno vlasništvo kako bi sakrile upletenost svojih porodica. Ko ima koristi od tih mutnih poslova?”, upitali su iz Američke ambasade.

Na kraju su, kako je i navedeno gore u tekstu, dodali pitanje “Gdje je novac”, a koje je se provlačilo i danima ranije kada su ponovo pitali gdje je 1,1 milijarda KM koju je Vlada RS posudila na Banjalučkoj berzi.

Također se u videu koji je objavljen opet nalaze dokumenti sankcija koje su uveli predsjedniku RS Miloradu Dodiku i ostalima.

Osim te, na zvaničnoj stranici Američke ambasade pitali su vlasti u RS i šta je sa ugovorima vrijednim više od 70 miliona KM koje su potpisale sa firmama koje su pod sankcijama.