Dani Olmo golom i asistencijom u produžetku odveo ”Crvenu furiju” u polufinale Eura

U Stuttgartu je bila na programu prva utakmica četvrtine finala Evropskog prvenstva u nogometu, a igrali su najtrofejnije reprezentacije ,koje su po tri puta bile prvaci Starog kontinenta, Njemačka i Španija.

Nakon 90 minuta bilo je 1:1. Povela je Španija preko Danija Olma u 52.minuti, a poravnao je Florian Wirtz u 88. minutu.

Onda je Merino pogodio u 119. minuti za pobjedu Španaca od 2:1. No, krenimo redom.

”Crvena furija” je krenula ofanzivno. Već u 1. minuti Morata je sjajno ostavio loptu za Pedrija koji puca pravo u Neuera. Nijemci su igrali oštro pa je do šeste minute napravljeno nekoliko prekršaja, a prednjačio je Kroos. Igrao se 8. minut kada je Olmo zamijenio Pedrija zbog povrede, prenosi Sport Centar.

U 13. minuti Rudiger je zasluženo dobio žuti karton zbog starta nad Olmom na nekih 20-tak metara.Yamal je šutorao iz slobodnog udaraca, ali pored gola.

U 16. minuti Ruiz je isprobao svoj šut, ali lopta odlazi preko gola. Nijemci prvi put ozbiljnije prijete u 21. minuti. Havertz je šutirao glavom, ali je to bio lak plijen za Simona. Dvije minut poslije pokušao je Laporte, Neuer je bio oprezan.

U 28. minuti Raum je dobio žuti karton kod Nijemaca, a Le Normand kod Španaca. Vodila se velika bitka za svaki centimetar terena. U 34. minuti lijepa akcija ”Elfa”, ali je čuvar mreže ”Crvene furije” dobro reagovao. Na ponovljenom snimku vidjelo se da je bio ofsajd.

Samo minut poslije Havertz pokušava sa nekih 16 metara, Simon je rutinski uhvatio loptu. Olmo je u 39. minuti pucao iz daljine, a Neuer je uz dosta problema zaustavio njegov šut. U 44.minuti posjed lopte je bio 50-50%. Nakon prvog dijela ostalo je 0:0.

Španci krenuli snažno i došli do vodstva – Nijemci poravnali u 88. minuti

Španci kreću snažno u nastavku. Odmah je zaprijetio Morata, ali je iz dobre pozicije šutirao prego gola. To je najavilo ono što će se desiti u 52. minuti kada je nekadašnji igrač zagrebačkog Dinama Dani Olmo pogodio za vodstvo Španije od 1:0. Sjajno mu je asistirao Yamal.

Po logici stvari, Nijemci su odmah krenuli po izjednačenje. U 64. minuti ,nakon kornera, pokušao je Fullkrug, ali lopta ide preko gola. Tri minute poslije zasluženo je žuti karton dobio Kroos nakon starta nad Olmom.

U 70. minuti sjajna šansa za Nijemce. Fullkrug je glavom spustio loptu za Andricha koji puca sa nekih 20-tak metara, ali Simon brani. U 77. minuti potpuno je pukla španska odbrana, a Fullkrug u padu pogađa stativu. U 82. minuti fantastična prilika za ”Elf”. Nakon greške odbrane Španaca, Havertz je bio u sjajnoj prilici, lobovao je Simona – lopta odlazi preko gola. I onda 88. minuta, nakon duge akcije pogodio je Wirtz za 1:1. Asistirao mu je Kimmich. Nakon 90 minuta nije bilo pobjednika. Uslijedili su produžeci.

Bilo je šansi u produžecima, a onda se ukazao Merino u 119. minuti

U prvom produžetku nešto konkretnija je bila Španija, ali bez pravih prilika. U 104. minuti pokušao je Oyarzabal, ali lopta odlazi tik pored stative. Odmah je uzvratio Wirtz. Ipak, ovaj put nije bio precizan.

U drugom produžetku je Španija imala prvi korner u 108. minuti, a onda je Njemačka zaprijetila iz kontranapada. Prethodno su iz tabora ”Elfa” tražili jedanaesterac nakon što je rukom igrao Cucurella. Ipak, glavni sudija je odmahnuo rukom da se igra nastavi. Ostalo je 1:1. Igrao se 117. minut kada je Fullkrug pokušao glavom, ali Simon brani. I onda 119. minuta. Olmo asistira za Merina koji glavom upogađa za 2:1 i pobjedu Španije koja ide u polufinale.