Drama na Grbavici: Vatrogasac spasio dvogodišnjaka s prozora na 6. spratu u Sarajevu, uhapšena majka

U sarajevskom naselju Grbavica jučer u poslijepodnevnim satima je zahvaljujući komšijama, ali prije svega vatrogascima i policajcima MUP-a KS, spriječena tragedija.

Žena koja se nalazila u parku u blizini zgrade u kojoj se sve dešavalo, ugledala je dijete koje stoji na vanjskom dijelu prozora na 6. spratu, saznaje N1.

Odmah je pozvala policiju i hitnu pomoć.

Sve se odvijalo iza 18 sati. Na mjesto događaja (koje nećemo objavljivati radi zaštite maloljetne djece) brzo su stigli policijski službenici, vatrogasci i ekipa Hitne pomoći.

Dijete je stajalo na prozoru 6. sprata. Vatrogasci su koristili i dizalicu, ali su pripremili i deku u slučaju da dijete padne, kazali su očevici za N1.

Policijski službenik MUP-a Kantona Sarajevo je otrčao do stana zajedno s vatrogascima koji su razvalili stan da uđu. Sve vrijeme su se obraćali dječaku govoreći mu da se ne pomjera, da se smiri, i da će mu “kupiti čokoladicu”.

Šok pri ulasku u stan

Po ulasku u stan uslijedio je još jedan šok. Dvogodišnjak je bio sam u stanu sa sestrom koja ima oko 4 godine. Na podu je bila hrana.

Zahvaljujući pribranosti vatrogasca i policajca, dijete je spašeno. Vatrogasac je iskoristio trenutak kada se dijete okrenulo i uhvatio ga je, kazali su očevici.

Veliki broj stanara ovog naselja okupio se ispred zgrade i gledali su s nevjericom šta se dešava. Uslijedile su dirljive scene gdje su i policajci i vatrogasci od šoka i prizora, ali i sreće jer se tragedija spriječila, plakali.

Potraga za majkom

Uslijedila je potraga za roditeljima, ali je utvrđeno da s djecom živi majka. Bili su podstanari u tom stanu.

Utvrđeno je da je majka dvogodišnjeg sina i čestverogodišnju kćerku ostavila same u stanu, s otvorenim prozorom i na pola puštenom vanjskom roletnom. Satima se je pokušali pronaći.

Na mjesto je došla i socijalna radnica, a policijski službenik je donio i hranu za djecu. Komšije nisu poznavale majku niti su slutile da se u stanu nalaze djeca. Ekipa Hitne pomoći je pregledala djecu.

U večernjim satima, oko 21 sat, pojavila se i majka koju su zajedno sa djecom u prisustvu socijalne radnice odveli.

Komšije su izrazile veliku zahvalnost policiji i vatrogascima koji su hrabro postupili i spasili djecu.

Oglasio se i MUP KS

Majka koja je ostavila dvoje djece od dvije i četiri godine same u stanu u sarajevskom naselju Grbavica je uhapšena, saopćio je MUP Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, vatrogasci i policija su jučer spriječili tragediju kada se dvogodišnjak našao na prozoru 6. sprata stambene zgrade u naselju Grbavica.

Nakon što su provalili u stan i vatrogasac spasio dovogodišnjaka, policajac je pronašao i djevojčicu od četiri godine. Djeca su bila sama u stanu, prozor otvoren, a vanjska roletna spuštena na pola.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a KS, žena je uhapšena u 22:20 sati, a tereti se za krivično djelo Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva KS. Osoba lišene slobode se nalazi u prostorijama za zadržavanje u MUP-u KS. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnog djela”, navodi se u saopštenju.