FBI otkrio detalje o atentatoru: Kolege ispričale da je bio jako pametan, te maltretiran u školi

Thomas Matthew Crooks, atentator na Donalda Trumpa, djelovao je sam i koristio je legalno kupljenu pušku AR za napad na bivšeg američkog predsjednika, rekli su jučer zvaničnici FBI-a, dodajući kako nema naznaka da je osumnjičenik imao mentalnih problema.

Dužnosnici FBI-a su u razgovoru s novinarima rekli da je istraga u ranoj fazi i da još nisu identifikovali ideologiju povezanu s osumnjičenikom.

Rekli su da je otkrivanje motiva napada jedan od njihovih prioriteta.

Porodica sarađuje u istrazi, rekao je specijalni agent FBI-a Kevin Rojek. Puška je poslana u laboratoriju FBI-a u Virginiji na obradu, zajedno s Crooksovim telefonom i sumnjivim uređajem pronađenim u njegovom vozilu.

Drugi dužnosnik FBI-a rekao je da se incident također istražuje kao potencijalni čin domaćeg terorizma.

Pronađeni eksploziv, materijali za izradu bombi…

Specijalni agent FBI-a Kevin Rojek dodao je da zasad nema naznaka da je Crooks patio od bilo kakvih mentalnih problema. FBI je trenutno usredotočen na Crooksove motive, s posebnim fokusom na njegovu online prisutnost.

Nismo vidjeli ništa prijeteće”, dodao je. “Ali još je vrlo rano.”

FBI još uvijek “radi na dobivanju pristupa” Crooksovom telefonu. Trenutno se šalje u laboratorij FBI-a u Quanticu, Virginiji.

Wall Street Journal je jučer objavio da su vlasti pronašle eksplozivne uređaje u automobilu kojim se atentator dovezao na skup. Associated Press i CNN navode da je eksplozivni materijal također pronađen u njegovom domu, koji su istražitelji pretresli.

Istražitelji kažu da su materijali za izradu bombi pronađeni i u autu i u domu Thomasa Crooksa.

Donirao demokrate, registriran kao republikanac

Thomas Matthew Crooks živio je u Bethel Parku u Pennsylvaniji, pretežno bjelačkom, uglavnom imućnom predgrađu Pittsburgha. Javni podaci pokazuju da je živio s roditeljima. Ti isti zapisi ne spominju nikakve krivične optužbe, kao ni bilo kakve finansijske probleme poput ovrhe.

Crooks je donirao 15 dolara Progressive Turnout Projectu, političkom akcijskom odboru koji je povezan s Demokratskom strankom predsjednika Joea Bidena.

Javni podaci pokazuju da mu je otac registrovani republikanac, a majka registrovana demokratkinja. Osam mjeseci nakon donacije Crooks se registrovao za glasanje kao član Republikanske stranke, koju vodi Trump od 2016.

BBC je objavio da je Crooks radio u domu za starije i nemoćne u Bethel Parku. Radio je u kuhinji.

“Bio je stvarno jako pametan klinac, briljantan”

Godine 2022. maturirao je u srednjoj školi Bethel Park, gdje je bio među grupom učenika koji su primili nagradu Nacionalne inicijative za matematiku i nauku u iznosu od 500 dolara.

Crooksov bivši kolega iz razreda rekao je da nije pokazivao neki poseban interes za politiku u srednjoj školi te da je s njim najviše razgovarao o kompjuterima i igrama.

Bio je super pametan. To je ono što me stvarno zateklo, bio je stvarno jako pametan klinac, briljantan”, rekao je bivši kolega za Reuters. “Ništa ludo nikada nije iskrsnulo ni u jednom razgovoru s njim”, dodao je.

Još jedan mladić koji se opisao kao bivši Crooksov školski kolega razgovarao je s novinarima. On je, pak, rekao da je Crooks “bio maltretiran gotovo svaki dan” u školi.

Za NBC News i druge medije rekao je da je Crooksova sklonost nošenju “lovačke” i “vojne” odjeće te činjenica da je uvijek ručao sam izazivala podsmijeh njegovih vršnjaka, koji su ga smatrali “usamljenikom” i “izopćenikom”.

Sve skupa je bilo jako tužno… Jako su ga maltretirali”, dodao je.

ABC News je izvijestio da su dva Crooksova bivša prijatelja iz razreda rekla da je bio izbačen iz streljačkog kluba jer nije bio vješt strijelac. Školski dužnosnici nisu potvrdili te informacije.

Crooks je navodno imao račun na Discordu. Iz Discorda su novinarima rekli da je račun za koji je povezan s Crooksom “rijetko korišten”.

Nemamo dokaza da je korišten za planiranje ovog incidenta ili za raspravu o njegovim političkim stavovima”, stoji u izjavi kompanije. Discord oštro osuđuje nasilje bilo koje vrste, uključujući političko nasilje”, rekli su iz kompanije.

Stric atentatora: Gotovo da ga ne poznajem, taj dio porodice je jako povučen

Atentatorov stric Mark Crooks rekao je za Daily Mail da mladića i njegove roditelje nije vidio godinama. Kaže da je porodica jako povučena.

Taj dio svoje porodice nisam vidio godinama. Iskreno, prošlo je toliko vremena da ne razmišljam puno o njima”, rekao je. “Šteta. Malog gotovo da ne poznajem. Jako su povučeni i uopće nam se ne javljaju”, dodao je.

I otac atentatora dao je kratku izjavu za CNN. Matthew Crooks rekao je da pokušava shvatiti “šta se dovraga događa”, ali će “pričekati razgovor s policijom” prije nego što progovori o svom sinu.