Još jednom ispitana kvaliteta vode u Kantonu Sarajevo, svi uzorci zdravstveno ispravni

Zbog zabrinutosti građana Kantona Sarajevo da je voda koju piju neispravna, JU Zavod za javno zdravstvo KS je ponovo izvršio ispitivanje vode iz sistema kojim upravlja KJKP “Vodovod i kanalizacija”.

Svi rezultati ispitanih uzoraka su dobri.

Iz Zavoda su pojasnili da je voda uzorkovana sa područja svih opština koje se vodosnabdjevaju iz sistema gradskog vodovoda kao i to da se ispitivanje vode provelo 26. jula zbog zabrinutosti građana i velikog broja upita.

Prema rezultatima osnovnih mikrobioloških analiza propisanih Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (“Službeni glasnik BiH” broj 40/10; 30/12; 62/17) svi uzorci su zdravstveno ispravni.

Rezultate svih ispitivanja vode u laboratorijama J.U. Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koja je porijeklom iz sistema za javnu vodoopskrbu, možete pronaći u mjesečnim Biltenima koje Zavod objavljuje na web stranici“, naveli su.

Napomenuli su i to da je KJKP “Vodovod i kanalizacija” u zakonskoj obligaciji da osigura zdravstveno ispravnu vodu do hidranta.

Od hidranta do stambene jedinice (ukoliko je zgrada u pitanju) odgovorani su upravitelji zgrada, a od ulaska u stambenu jedinicu do mjesta krajnjeg potrošača odgovoran je vlasnik stana”, pojasnili su.

Rezultate svih ispitivanja vode u laboratorijama J.U. Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koja je porijeklom iz sistema za javnu vodoopskrbu, možete pronaći u mjesečnim Biltenima koje Zavod objavljuje na web stranici.

Podsjećamo, prije nekoliko dana su se također oglasili iz KJKP “Vodovod i kanalizacija” navodeći da nema razloga za zabrinutost te da se kontrole ispravnosti vode u sistemu javnoh vodosnabdijevanja koji je pod njihovom kontrolom vrše svaki dan u adekvatno opremljenim i certificiranim laboratorijama.

I oni su tada naglasili da je voda ispravna za piće.