Vlada FBiH usvojila preporuke usljed visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod BiH objavio je da je od danas do 14. jula na snazi narandžasto upozorenje zbog vrućina.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila preporuke usljed visokih temperatura zraka.

Na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije BiH usvojila je Informaciju o provođenju preporučenih mjera u uvjetima ekstremno visokih temperatura.

U navedenim uvjetima koji kontinuirano negativno utječu na zdravlje pučanstva, a posebno kroničnih bolesnika, trudnica, djece, djelatnika koji rade na otvorenom, ali i zdravih mladih ljudi koji veliki dio dana provode na ulicama, kao i radno-aktivnog pučanstva, Federalno ministarstvo zdravstva ocjenjuje da je, s ciljem smanjenja rizika za zdravlje pučanstva, potrebno poduzeti sljedeće preporučene mjere:

• Da radno vrijeme na razini primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konzultativnih službi počinje u 07.00 ujutro.

• Da se prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zaštite pruži hroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i osobama starijim od 65 godina.

• Da roditelji koji dovode djecu na cijepljenje protiv zaraznih bolesti, to učine najkasnije do 10:00 sati ujutro.

• Da poslodavci uposlenima koji obavljaju poslove na otvorenom prostoru početak radnog vremena pomjere na 06:00 ujutro. Ako tehnologija posla to ne dozvoljava treba razmotriti mogućnost da poslovi u razdoblju od 11 do 18 sati budu prekinuti i nastavljeni poslije 18 sati. Radno vrijeme se može skratiti srazmjerno štetnom utjecaju uvjeta rada na zdravlje i radnu sposobnost radnika. Preporuka je da se uposlenim kroničnim bolesnicima u ovom razdoblju omogući korištenje godišnjeg odmora. Poslodavci bi trebali dozvoliti i ležernije odijevanje uposlenika u ustanovama, poduzećima i tijelima vlasti, kao i ležernije odijevanje na oficijelnim događajima.

• Ustanove koje s radom počinju u 09:00 da početak radnog vremena pomjere na 08:00 sati.

• Općine bi na određenim lokacijama trebale osigurati besplatnu podjelu vode za piće.

• U slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima potrebno je osigurati podjelu vode i drugih napitaka.

• Da se pučanstvo kontinuirano izvješćuje o općim mjerama zaštite od visokih temperatura (izbjegavanje kretanja od 10 do 17 sati, nošenje široke svijetle odjeće, uporaba šešira i naočala, uzimanje dovoljnih količina tečnosti, konzumiranje voća i povrća, osobe koje putuju da prave češće odmore i češće uzimaju manje količine tečnosti itd.).

• Da se savjetuje pučanstvu boravak u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali da se pri tome vodi računa da razlika u temperaturi između prostorija i vanjskog prostora ne bude veća od 5 stepeni Celzijusa.

Federalno ministarstvo zdravstva će o provođenju ovih mjera izvijestiti i kantonalna ministarstva zdravstva, a radi osiguranja provođenja navedenih mjera na području kantona, odnosno organiziranja načina pružanja zdravstvene zaštite kao i funkcioniranja zdravstvenih ustanova u uvjetima ekstremno visokih temperatura.

Vlada je zadužila i resorna federalna ministarstva da svako u okviru svojih ovlasti utvrdi preporučene mjere u uvjetima ekstremno visokih temperatura i naloži njihovo provođenje na nižim razinama vlasti, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.