Majke Srebrenice oštro osudile postupke Delegacije EU u BiH: “Vaš odnos prema žrtvama genocida je krajnje licemjeran i uvredljiv”

Majke Srebrenice uputile su oštru poruku Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini nakon što su otpravnik poslova Evropske unije u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide i diplomati iz država članica EU u BiH na Vojničkom groblju u Bratuncu položila vijenac.

Najviše pažnje je izazvala objava u kojoj je navedeno da je prilikom polaganja vijenaca izražena “empatija i poštovanje prema svim nevinim civilnim žrtvama, kao i prihvaćanje historijskih i sudski utvrđenih činjenica ključni su za stvaranje okruženja pogodnog za pomirenje.”

Nakon ovoga burno su reagovale Majke Srebrenice.

Gospodo Evropljani, nije isto. Nije isto doći odati počast žrtvama genocida, a zatim odati počast onima koji su počinili genocid. Nije i ne može biti. Vaš odnos prema žrtvama genocida je krajnje licemjeran i uvredljiv.

Svjesni smo da među vama postoje oni kojima nije stalo, ali bar poštujte rezolucije Evropskog parlamenta ako već ne poštujete žrtve genocida.

Vaši postupci pokazuju nedostatak empatije i razumijevanja za bol preživjelih. Tražimo od predstavnika Evropske Unije koji su posjetili groblje u Bratuncu izvinjenje prema žrtvama genocida ili neka napuste BiH”, navedeno je u saopćenju.

Osim Majki Srebrenice ranije su reagovali i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Potočari i dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu koji su osudili potez iz Delegacije EU u BiH kazavši da je ovim činom odata je počast vojsci Karadžića i Mladića koja je provodila ratne zločine i genocid i koji su brutalno ubijali civile u Bratuncu i Srebrenici.