Objavljeni izgledi vremena za 15 dana: Slijedi li nam novi toplotni val?

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovim najavama nakon kratkog perioda nestabilnog vremena u našoj zemlji, naredni vikend obilježit će pretežno sunčano vrijeme, a nakon toga nas očekuje period s natprosječnim temperaturama, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Tokom vikenda, u centralnim dijelovima zemlje zadržaće se jutarnja svježina, a preko dana toplije s temperaturama zraka iznad trideset stepeni.

Početkom naredne sedmice vedro i još toplije. U srijedu u poslijepodnevnim satima mogući su lokalni pljuskovi, a od četvrtka i dalje sunčano sa temperaturama iznad prosjeka uz rijetke pljuskove u centralnim i sjevernim područjima zemlje.

Minimalne temperature zraka u utorak varirat će između 11°C i 16 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 20 °C.

Najviše dnevne temperature uglavnom između 27 °C i 32 °C, na jugu do 34 °C. Početkom sljedeće sedmice maksimalne temperature do 36 °C.

U periodu od 13. do 18 jula preovladaveće pretežno sunčano, ali ne i posve stabilno. Povremeno može biti mjestimične kiše u obliku kraćeg pljuska. Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 15 °C i 20 °C, u Hercegovini do 22 °C.

Najviša dnevna temperatura od 24 °C do 30 °C, jugu zemlje do 33 °C.

Postepen rast temperatura narednih dana

U petak u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, na jugu zemlje do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16 °C, na jugu zemlje do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34 °C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab južnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17 °C, na jugu zemlje do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 °C.

U ponedjeljak u Bosni sunčano uz umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima mogući su lokalni pljuskovi u centralnim, istočnim i sjevernim područjima. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18 °C, na jugu zemlje do 23 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 32 °C, na jugu zemlje do 36 °C.