Oglasio se Ismet Ovčina: Tvrdi da su optužbe ministara i radnika neosnovane, najavio odlazak u dugo očekivanu penziju

Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH koji je odavno ispunio uslove za penziju, konačno se oglasio nakon brojnih optužbi za nesavjestan rad, netransparentno trošenje sredstava, te mobing nad radnicima. 

Kako navodi Ovčina na jučerašnjem sastanku je, tvrdi, doživio “neshvatljive i neosnovane optužbe”.

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

– Optužbe su ponajviše usmjerene na nesavjesno vođenje institucije NUBBiH i netransparentno trošenje sredstava. Međutim, pod punom moralnom odgovornošću tvrdim da su sva sredstva koja su došla u Biblioteku u potpunosti pravdana finansijerima i za to postoje jasni dokazi.

aglašavam da je mojom zaslugom i zaslugom nekolicine saradnika i saradnica, Biblioteka, u mome mandatu, poslovala pozitivno, što se vidi iz završnih računa predatih nadležnim organima.
Što se tiče pitanja moga penzionisanja, ja sam se već davno obraćao nadležnim institucijama da me razrješe dužnosti, ali su se nadležni po tom pitanju proglasili nenadležnima.

Također sam i u proteklom periodu preduzeo aktivnosti povodom moga penzionisanja, s namjerom da sam sebe pošaljem u penziju, ali ističem da to ne činim pod pritiskom, već svojevoljno i sukladno uslovima koje imam za starosnu penziju.

Ključno pitanje jeste, kome predati „ključeve“, odnosno, ko će imenovati novog direktora ili direktoricu kada NUBBiH, kao i ostalih sedam institucija kulture od značaja za BiH, nemaju upravni odbor. Za to nije kriv Ismet Ovčina, već osnivač (Ministarstvo civilnih poslova BiH).

Spočitavano nam je, također, što za neke projekte nismo tražili veća sredstva (sastansku su ispred Biblioteke prisustvovali Aldin Huskić, predsjednik Uposlenika NUBBiH i dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH). Kako da tražimo, ako ih ne možemo pravdati? Kako da tražimo ako ih ne možemo realizirati, jer radnici nemaju platu?

Također, nama je jasno da pred izbore niko ne želi da bodove gubi zbog Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Biblioteci se spočitava što je vratila sredstva za projekat “Nabavka specijalnih skenera za digitalizaciju bibliotečke građe za potrebe univerzitetskih biblioteka u Federaciji BiH- Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke“, za 2023. godinu, u iznosu od 186.000,00 KM, iako dobro znaju da NUBBiH nema zakonsko uporište sprovođenja Javnih nabavki.

O tome smo obavili razgovor s nadležnim Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke i dogovorili da vratimo navedena sredstva.

Nepravedno sam okrivljen i po pitanju (ne)rješavanja pravnog statusa NUBBiH, iako svi vrlo dobro znaju da status ne može riješiti Biblioteka, ni direktor, već nivoi vlasti, po pitanju čega ministrica Duraković nije poduzela odgovarajuće aktivnosti iako je svestrano obećavala prilikom izbora da će sve učiniti da riješi pravni status i finansiranje NUBBiH. Uz to, ministrica Duraković je redovni grant za NUBBiH ove godine pretvorila u Javni poziv bez mogućnosti utroška sredstava na plate.

Ali moram reći da podržavam ministricu Duraković u njenoj izjavi da će se zalagati za donošenje Lex specialis zakona na nivou Federacije BiH, po kojem bi se riješilo finansiranje plata radnicima, dok država BiH ne preuzme osnivačka prava i riješi status NUBBiH i ostalih institucija kulture od značaja za BiH.

Iskreno mi je žao da prisutnim predstavnicima vlasti na tom sastanku nije bio fokus na iznalasku načina da pomognu Biblioteci, već na direktorovom odlasku.

Moguće je da su nekima zasmetala priznanja koja je NUBBiH neki dan poslala vlastima kao uvid u naše bogate rezultate i aktivnosti u razvoju kulture, obrazovanja i nauke. Možda im je zasmetalo i pismo podrške NUBBiH-u krovne bibliotečke asocijacije u Evropi CENL-a.

Prisutni predstavnici vlasti su reagirali na medijske kritike, rekavši kako NUBBiH treba obustaviti sa svojim kritikama u javnosti. Kritike su adresirali na mene, direktora, iako jasno stoji da je u saopćenjima učestvovalo i Vijeće uposlenika NUBBiH. Iza svake kritike čvrsto stojim.

Zdravstveno sam potrešen poslije nevjerovatnih napada na mene od strane kantonalnih i federalnih ministara i ministrica i odbijam njihove napade s indignacijom. Čini se da im je bilo važnije prebaciti odgovornost na nekoga zbog ovakvog stanja u kojem se našla Biblioteka, a ne riješiti problem finansiranja i isplate zaostalih plata. Pozivam ih da učine napore i isplate zaostale zasluženo zarađene plate radnicima. Ja ću učinit sve da ne dođe do zatvaranja NUBBiH. Poslije toga ću na godišnji odmor te potom i u penziju.

Uposlenici protestovali ispred zgrade NUB-a: Traže otkaz za Ismeta Ovčinu, on ne žele da preuzme rješenje

Podsjetimo, nakon što se konačno pokrenula tema “vladavine” Ovčine i mobinga nad radnicima, uposlenici su danas smogli hrabrosti da prvi put javno protestuju i dignu glas protiv čovjeka koji je samo dan ranije poručio “da nikada neće otići”.

Uposlenici su se danas okupili ispred zgrade ove institucije kako bi zatražili odlazak u penziju direktora i uručili mu rješenje o prestanku važenja Ugovora o radu po sili zakona, odnosno zbog ispunjavanja zakonskih uvjeta za odlazak u starosnu penziju prema uslovima godina života i godina staža osiguranja.

Ovčina više nije ovlašten da djeluje kao šef ove institucije, ističu radnici.

Rješenje je pripremljeno u skladu sa članom 94. Zakonom o radu FBiH (Službene novine FBiH br. 26/2016, 89/2018, 23/2020 – odluka US, 49/2021 – dr. zakon, 103/2021 – dr. zakon, 44/2022 i 39/2024) i u skladu sa članom 40. Zakonom o PIO/MIO (Službene novine FBiH br. 13/2018, 93/2019 – odluka US 90/2021, 19/2022 i 42/2023 – odluka US, “Sl. glasnik BiH”, 43/2024 – odluka US BiH i “Sl. novine FBiH”, 47/2024) potpisano od strane Stručnog kolegija NUBBiH, na koji nije bilo moguće staviti pečat, s obzirom da je uposlenicima onemogućen pristup istom, navodno, jer ga je direktor “sakrio”.

Gospodin Ovčina danas nije došao na posao.

Ovčina se oglušuje na zahtjev uposlenika, prolongira preuzimanje Rješenja o penzionisanju, smatrajući ga izričito (ne)zakonitim jer ga potpisuje Stručni kolegij NUBBiH, dok se poziva na zakonsko pravo korištenja godišnjeg odmora po Rješenju o GO kojeg je potpisao isti Kolegij.

Paradoksalno, već dugi niz godina, Kolegij je gospodinu Ovčini ‘zakonski’ potpisivao godišnji odmor, ugovore o (autorskom) djelu, službena putovanja, dnevnice i sl. Očigledno je da Ovčina zakone tumači prema ličnom interesu. S obzirom na to da NUBBiH već dugi niz godina nema Upravni i Nadzorni odbor, Ovčina nije ovlaštena osoba u sudskom registru“, navode uposlenici.

Uposlenici NUB-a su dobili uporište i podršku državne, federalne i kantonalne vlasti za potez smjene direktora Ovčine, naglašavajući jedinstven stav da je “njegova nesposobnost rukovođenja, netransparentan i nesavjestan rad i tretman prema uposlenicima direktno utjecao na dovođenje ove institucije do ruba propasti”.

Vlasti su jasno i nedvosmisleno obećale da će pružiti svestranu finanasijsku podršku za rješavanje trenutne finanasijske situacije, prvenstveno za plate i doprinose uposlenika, zdravstveno osiguranje, te ostale nakande za nesmetan rad i funkcionisanje ove ustanove, te da će se zalagati za usvajanje Lex specialis zakona na nivou Federacije BiH, kojim će se trajno riješiti finansiranje biblioteke, pod uvjetom da državne nadležne institucije idu u hitno rješavanje upravljačkih struktura, imenovanje novih upravnih/nadzornih odbora i direktora u svih sedam institucija nauke i kulture.

Uposlenici ne žele biti taoci jednog čovjeka i zahtjevaju od gospodina Ovčine, da ako ne danas, već u ponedjeljak preuzme Rješenje o penzionisanju po sili zakona, kako bi se mogle nastaviti aktivnosti na rješavanju pravne i finansijske situacije Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Apeluju na Vlast da u što kraćem roku iznađe interventna sredstva kako bi se uposlenicima isplatile zaostale plate i doprinosi, ali mole i za garanciju koja bi omogućila nastavak kontinuiranog finanasiranja NUB-a u narednom periodu, kao i rješavanje pitanja upravljačke strukture.

Uprotivnom, uposlenici će biti primorani obustaviti rad i pružanje usluga korisnicima 25. augusta, kako je ranije najavljeno iz ove institucije.