Oglasio se ViK nakon navoda o pojavi escherichije coli: “Voda za piće u Sarajevu je ispravna, dnevno se kontroliše 30 uzoraka”

Proteklih dana počele su se širiti informacije i sumnje u kvalitet vode u sistemu vodosnabdijevanja kojim upravlja KJKP “Vodovod i kanalizacija”.

Nakon brojnih ovakvih i sličnih informacija koje su se, u najvećoj mjeri, širile društvenim mrežama sada su se oglasili iz ovog sarajevskog preduzeća demantujući navode.

Istakli su da se konstantno vrše provjere vode i da to radi adekvatno opremljena laboratorija za kontrolu pri KJKP ViK.

Laboratorija za kontrolu kvaliteta vode pri KJKP ViK analizira oko 30 uzoraka vode dnevno na fizičko-hemijske i mikrobiološke parametre kvaliteta vode.

Laboratorija je opremljena sofisticiranim analitičkim instrumentima tako da se u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće periodično vrše i analize na specifične parametre kao što su metali, pesticidi, mineralna ulja, policklični aromatski ugljovodonici, nusprodukti dezinfekcije, anionski deterdženti, cijanidi i floridi”, istakli su.

Pojasnili su i to da se uzorci uzimaju na cijelom gradskom području tako da pokrivaju sve pravce vodosnabdijevanja sa svih izvorišta koja su u funkciji vodosnabdijevanja Sarajeva.

Osim Laboratorije za kontrolu kvalitete vode koja se nalazi pri KJKP ‘Vodovod i kanalizacija’ d.o.o. Sarajevo kontrolu vode iz sistema javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti KJKP ‘Vodovod i kanalizacija’ vrše i laboratorije Euroinspekt d.o.o. Sarajevo, Institut za vode d.o.o. Bijeljina i Centar za zaštitu od zračenja pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH”, dodali su iz ViK-a.

Zatim su poručili sljedeće:

Rezultati svih analiza potvrđuju da je kvalitet vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti KJKP ‘Vodovod i kanalizacija’ u okviru normi propisanih Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće”.

U slučaju sumnje u zdravstvenu ispravnost i kvalitet vode za piće građani se mogu obratiti u Laboratoriju za kontrolu kvaliteta vode na broj telefona 033 483 415.