Općina Ilidža daje subvencije do 50 posto za ugradnju solarnih sistema na privatnoj kući

Objavljen je javni poziv za subvencionisanje ugradnje solarnih sistema za vlastite potrebe na objekte individualnog stanovanja na području Općine Ilidža.

Predmet Javnog poziva je pružanje tehničke i finansijske podrške pripremi i realizaciji ugradnje solarnih sistema za vlastite potrebe na objekte individualnog stanovanja na području Općine Ilidža.

Aktivnost se provodi u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj – faza III” (GED III), koji finansira Švedska, a implementira kancelarija UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

Aktivnost ima za cilj potaknuti građane, vlasnike privatnih objekata da koriste solarne panele, kao mjeru podrške tranziciji ka čistoj energiji, borbi protiv zagađivanja zraka i energetskog siromaštva, smanjenju emisije stakleničkih plinova i broja građana koji boluju od respiratornih bolesti u Bosni i Hercegovini.

Javnim pozivom omogućeno je subvencionisanje ugradnje solarnih sistema za vlastite potrebe na stambenim objektima u iznosu do 50% vrijednosti nabavke i ugradnje opreme.

Osim subvencije, za kvalifikovane podnosioce prijava, obezbijeđeno je finansiranje od Općine Ilidža i UNDP-a u cjelokupnom iznosu za:

izradu tehničke dokumentacije za solarni sistem koji će biti predmet realizacije i finansijske podrške,

kontrolu kvaliteta izrađene tehničke dokumentacije, stručni nadzor tokom izvođenja radova.

Na Javni poziv mogu se prijaviti sve zainteresovane osobe koje su vlasnici/suvlasnici stambenih objekata individualnog stanovanja, u kojima borave, na području Općine Ilidža.

Podnosioci prijava mogu konkurisati za podršku – subvencionisanje ugradnje solarnog sistema za vlastite potrebe, u skladu sa uslovima definisanim Javnim pozivom. Krajnji rok za podnošenje prijava je 20.8.2024. godine do 17:00 sati.