Tokom dana porast oblačnosti, kiša i pljuskovi mogući u poslijepodnevnim satima

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Sokolac 15 stepeni, Bjelašnica 16, Bugojno 18, Sarajevo i Srebrenica 19, Široki Brijeg i Zenica 20, Livno 21, Zvornik 22, Bihać 23, Banja Luka, Doboj, Sanski Most i Tuzla 24, Gradačac 25, Bijeljina 26, Trebinje 27, Mostar 28, Neum 30 stepeni.

Danas će u našoj zemlji sunčano vrijeme uz umjeren porast oblačnosti tokom dana. Poslije podne i tokom noći se očekuju pljuskovi sa grmljavinom, koji lokalno mogu biti i izraženiji.

Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna od 28 do 34, na jugu 40 stepeni.

U Sarajevu sunčano uz umjeren porast oblačnosti tokom dana. Poslije podne i dio večeri se očekuju pljuskovi i grmljavina. Najviša dnevna temperatura oko 34 stepena.

I vikend pred nama vreo i vlažan

U subotu u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom se očekuju u Bosni i na sjeveru Hercegovine.

Vjetar slab do umjeren u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 28, a dnevna od 27 do 33, na jugu 40 stepeni.

U nedjelju u Bosni prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom poslijepodneva. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Kiša ili lokalni pljuskovi se očekuju centralnim, istočnim, sjevernim područjima Bosne i na sjeveru Hercegovine. Padavine uglavnom u prvom dijelu dana.

Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 26 do 33, na jugu 37 stepeni.

U ponedjeljak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u Hercegovini i na jugozapadu Bosne.

Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 28 do 34, na jugu 37 stepeni.

Meteorolozi objavili kada stiže osvježenje, još nekoliko dana sparno i nestabilno

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovoj prognozi velika je vjerovatnoća za lokalne pljuskove uz intenzivne padavine i grmljavinu, te olujni vjetar i povremeno grad, posebno u centralnim, sjevernim i istočnim predjelima Bosne.

S druge strane na zapadu i jugu zemlje očekuje se nešto stabilnije vrijeme uz više sunca i vrlo malo padavina.

Sparno i nestabilno vrijeme u Bosni i Hercegovini prognozira se do 23. jula, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

Velika je vjerovatnoća za lokalne pljuskove uz intenzivne padavine i grmljavinu, te olujni vjetar i povremeno grad, posebno u centralnim, sjevernim i istočnim predjelima Bosne, dok se na zapadu i jugu zemlje očekuje nešto stabilnije vrijeme uz više sunca i vrlo malo padavina.

Potom od 24. jula stabilno i sunčano, širom zemlje, uz temperature zraka u granicama prosječnih za ovo doba godine. Nova nestabilnost i osjetno svježije prognozira se početkom augusta.

Do 20. jula, u Bosni minimalne jutarnje temperature kretaće se od 17 do 22, u Hercegovini od 24 do 29 stepeni, danju u Bosni i Hercegovini od 34 do 40 stepeni Celzijusa.

Nešto ugodnije temperature zraka očekuje se od 21. do 24. jula sa minimalnim u Bosni od 14 do 19, u Hercegovini od 20 do 25 stepeni i maksimalnim od 29 do 34 stepena, a na krajnjem jugu i sjeveru i do 38.

Period sa natprosječno visokim temperaturama zraka prognozira se od 25. do 30. jula uz jutarnje u Bosni od 18 do 23 te Hercegovini od 21 do 26, danju u Bosni i Hercegovini između 36 i 41 stepen.

Početak mjeseca augusta obilježiće nešto niže i ugodnije vrijednosti temperature zraka, sa minimalnim od 12 do 17 i maksimalnim od 23 do 29 stepeni.