U sarajevskim školama svakog prvog u mjesecu nastava će počinjati izvođenjem himne BiH

Vlada Kantona Sarajevo je na glasanje dostavila prijedlog amandmana na Zakon o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju.

Jedna od stavki koja će biti nova u zakonu jeste izvođenje himne Bosne i Hercegovine svakog prvog nastavnog dana.

Kako se navodi u trećem amandmanu koji je uputila Vlada Kantona Sarajevo mijenja se član 44. stav 6.

Nastavna godina počinje intoniranjem državne himne i isticanjem državnih simbola Bosne i Hercegovine. Državna himna se intonira i svakog prvog nastavnog dana u svakom mjesecu na početku prvog časa svake smjene u kojoj se realizira odgojno-obrazovni rad“, navodi se.

Vlada Kantona Sarajevo je i obrazložila pomenutu odluku.

Izmjenom stava (6) člana 44. podiže se svijest mlađim generacijama te razvija osjećaje ljubavi i privrženosti prema domovini. Ovim odgojno-obrazovnim pristupom učimo učenike da vole svoju domovinu, čuvaju kulturni identitet što predstavlja izazov u današnjem vremenu i zahtjeva posebnu pažnju i posvećenost.

Ključni elemenat u tom procesu je obrazovanje djece o njihovoj domovini i pružanje prilike za jačanje nacionalnog ponosa i povezivanje učenika sa njihovim nasljeđem. Njegovanje patriotskih osjećanja i pripadnosti jednoj zemlji jeste nešto što je svojstveno svakom vremenu i predstavlja emotivnu povezanost sa domovinom“, navodi se u obrazloženju Vlade.

Pitanje koje ostaje otvoreno jeste podržavaju li roditelji ovu odluku i vide li je kao pozitivan korak ka jačanju zajedničkih vrijednosti i povezanosti unutar zajednice ili će je ipak okarakterisati kao potez političkog populizma.