UNSA iznio probleme s resornim ministarstvom: “Nećemo da budemo svedeni na mjeru malih privatnih univerziteta”

Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelj, i pojedini članovi Senata UNSA, iznijeli su danas javnosti probleme i izazove s kojima se suočava Univerzitet u Sarajevu u radu sa Ministarstvom za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, u prvoj polovini 2024. godine te, kako je istaknuto, brojnim važnim procesima koji su zaustavljeni.

Na konferenciji za medije rektor i članovi Senata UNSA uputili su poziv Vladi Kantona Sarajevo i Skupštini KS da razmisle o tome kakvu politiku razvijaju kada je u pitanju vodeća bh. institucija i jedan od regionalnih lidera u nauci i naučnim istraživanjima.

Sa vrlo malim, reći ću, vrlo skromnim ljudskim kapacitetima, ljudskim resursima postižemo izvanredne rezultate na svim listama. Fakultet UNSA, evo čuli ste i prrethodnih dana da ulazimo na nove liste, da popravljamo status.

Dakle, sa vrlo ograničenim ljudskim resursima i u tom kontekstu tražimo da se to prepozna, da se to volarizira na pravi način i da budemo ono što i treba da budemo, a to je jedna cjelina i da zajednički surađujemo i radimo”, kazao je dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nusret Drešković.

Foto: A. K./ Sarajevska sehara
Foto: A. K./ Sarajevska sehara

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije prof. dr. Jasmin Ahić pozvao je na otvoreni dijalog Vladu KS i rješavanje problema fakulteta UNSA.

Mi smo jedna strana i segment komunikacije između našeg osnivača Skupštine KS, Vlade i resornog ministarstva treba biti maksimalno otvoren i u otvorenom dijalogu možemo riješiti sve naše probleme”, dodao je.

Foto: A. K./ Sarajevska sehara
Foto: A. K./ Sarajevska sehara

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA, dr. Rasim Muratović, ukazao je na neke probleme koji, kako je istaknuo, već dugo vremena postoje na Institutu.

Želim samo u kratkim crtama da vas podsjetim da je Institut osnovan odlukom Predsjedništva u septembru 1992. gdoine, da je on surađivao proteklih 30-ak godina sa Haaškim tribunalom i sva ona procesuiranja i presude su se uglavnom zasnivale na dokumentaciji i istraživanjima koji su rađeni u Institutu zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, kao i što se radilo na nacionalnim sudovima nekih europskih zemalja i nacionalnom sudu BiH”, započeo je.

Foto: A. K./ Sarajevska sehara
Foto: A. K./ Sarajevska sehara

Istaknuo je da se finansiranje Instituta regulira budžetom Kantona Sarajevo.

Za šta imamo obezbjeđena sredstva za plaće i doprinose i pratktično ništa značajno više od toga. Ono što je naš suštinski problem – mi smo 2022. godine, u vrijeme pandemije Covid-19, na neku brzu ruku preseljeni iz tadašnjih naših prostorija koje su se nalazile u krugu Vojne bolnice Abdulah Nakaš i preseljeni smo u prostorije Studentskog doma u Nedžarićima.

Tada se Vlada obavezala da će ona preuzeti sve naše obaveze. Ovdje imam i odluku Vlade, posebno upozoravam na Član 2. – da će ona preuzeti sve obaveze vezane i za preseljenje, ali i za smještaj koji će biti do trajnog rješenja.

Naravno, osim jedne godine ta se obaveza više nije izvršavala i mi smo imali problem u posljednje vrijeme da nam Studentski centar bez najave isključuje struju, da nam prijeti deložacijom… Upravo zbog topg neizvršavanja obaveza Vlade.

Trenutno imamo električnu energiju, ali mi kao Institut nemamo dovoljno sredstava za naučno-istraživačke projekte, za publiciranje knjiga i časopisa, organizaciju naučnih skupova, putne i druge neophodne troškove. Jedini način podrške nama ostaju prijave na javne pozive, međutim to naravno nije dovoljno”, poručio je dr. Muratović.

Dodao je da pojedina ministarstva pokušavaju od “nekih udruženja napraviti naučne ustanove”. Istaknuo je da je Institut slao i dopise resornom ministartvu, ali da niko nije adekvatno odgovorio niti poduzeo nešto konkretno u protekla četiri mjeseca.

S obzirom na to da na naš spomenuti dopis od 8. marta 2024. niko nije adekvatno odgovorio, niti išta ozbiljno poduzeo već više od četiri mjeseca, a da se dug Vlade KS, a ne Instituta, gomila i da nas rukovodstvo Studentskog centra svakodnevno upozorava da oni ne mogu snositi troškove našeg boravka, želimo da ovako javno apeliramo kod premijera, resorne ministrice i svih ministara u Vladi KS da ispoštuju ono što im je obaveza po spomenutoj odluci, te sistemski riješe pitanje našeg boravka do trajnog rješenja – što je planirano u Kampusu UNSA”, kazao je dr. Muratović.

Svi nagomilani problemi zakomplicirali su se u proteklih 6-7 mjeseci, istaknuo je prof. dr. Rifat Škrijelj, zbog neizvršavanja primarne obaveze od strane resornog ministarstva.

Foto: A. K./ Sarajevska sehara
Foto: A. K./ Sarajevska sehara

Ove poruke koje šaljemo našem osnivaču, volio bih da dođu do ušiju onih koji mogu u jednom trenutku biti odgovorni za jako loše stanje na Univerzitetu koje je bilo u jednom periodu i još uvijek je jako dobro, kad se sve sabere i oduzme, ali smo institucija koja želi djelovati preventivno.

Neka otkoče procese koje su zaustavili na nivou resornog Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade. To nije privatno ministarstvo pojedinca, mada se tako ponaša i to se tolerira u Vladi KS”, poručio je na kraju, dodavši da će u septembru “stvari nazvati i imenima onih koji to rade ako ne otkoče ove procese”.

Mi jednostavno nećemo da budemo svedeni na mjeru malih privatnih univerziteta”, zaključio je prof. dr. Škrijelj.