Video/ Radi se o 20-godišnjaku: FBI identifikovao napadača na Trumpa, oglasio se i njegov otac

Federalni istražni ured (FBI) identifikovao je 20-godišnjeg muškarca iz Pennsylvanije kao osumnjičenika koji je pucao na Trumpov predizbornom skupu u subotu, objavio je novinar CNN-a na X pozivajući se na izvore.

CNN piše da je FBI kao osumnjičenog za pucnjavu identificirao 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka u Pennsylvaniji. Istraga i dalje traje i svi koji imaju snimke ili fotografije s mjesta događaja pozvani su da ih dostave istražiteljima.

Završio je srednju školu Bethel Park 2022. godine, prema izvještaju lokalnih medija i snimku početka škole.

Crooks je registrovan za glasanje kao republikanac, prema listi u bazi podataka birača Pennsylvanije koja odgovara njegovom imenu, godinama i adresi Bethel Parka koju je policija pretraživala u subotu navečer i koja je povezana s Crooksom u javnim evidencijama.

Ovogodišnji predsjednički izbori bili bi prvi na kojima je imao dovoljno godina da glasa.

Zapisnici Federalne izborne komisije pokazuju da je donator naveden kao Thomas Crooks sa istom adresom dao 15 dolara demokratskom odboru za političku akciju pod nazivom Projekat progresivne izlaznosti u januaru 2021.

Kada ga je CNN kasno u subotu navečer kontaktirao, Crooksov otac, Matthew Crooks, rekao je da pokušava shvatiti “šta se dođavola dešava”, ali da će “sačekati dok ne razgovaram sa policijom” prije nego što progovori o svom sinu.

FBI je pucnjavu na skupu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u subotu navečer proglasio pokušajem atentata.

Večeras smo imali ono što nazivamo pokušajem atentata na našeg bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. To je još uvijek aktivno mjesto zločina”, rekao je specijalni agent zadužen za terenski ured FBI-a u Pittsburghu Kevin Rojek.

Rekao je da vlasti “grozničavo rade na pokušaju identificiranja osobe koja je to učinila i bilo kakvih motiva koji stoje iza toga” i zamolio javnost da se javi sa svim informacijama koje bi mogle pomoći.

Trenutno ne postoji opasnost nakon pucnjave, kazao je.

FBI je odaslao istražitelje, timove za prikupljanje dokaza i drugo osoblje iz cijele zemlje, rekao je.

Trump je lakše ranjen u napadu na predizbornom skupu u Pennsylvaniji, koji će se istraživati kao pokušaj atentata.

Nekoliko pucnjeva čulo se otprilike pet minuta nakon što je Trump počeo svoj govor na skupu na otvorenom u gradu Butleru. Iz publike su se čuli vrisci.

Bivši predsjednik primio se za desno uho kad su na pozornicu nahrupili agenti tajne službe i polegli ga ispod podija te ga zaštitili svojim tijelima.