Vijeće uposlenika NUBBiH: “Direktor Ovčina prvi put nakon 20 godina mandata došao prije svih radnika, i to da potpiše sebi godišnji odmor”

Vijeće uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH oglasio se saopćenjem, a nakon što su uposlenici protekle sedmice održali protest kako bi uslovili direktora da podnese ostavku zbog nesavjesnog rada, mobinga i netranasparentnog trošenja novca.

Kako navode, kolektiv još uvijek nije dobio nikakvu povratnu informaciju od organa vlasti kada je u pitanju rješavanje pravnog i finansijskog statusa, kao ni odgovor na zahtjeve koje su uputili.

“Kolektiv je poduzeo sve korake koje su inicirale nadležne vlasti, te smo ih obavijestili o tome, pismeno putem protokola i na službenu e-mail adresu, međutim, nikakav odgovor nismo dobili. Također, šira javnost je informisana o našim potezima putem medija“, saopćeno je.

Dalje navode da su se uposlenici okupili u petak, 26. jula, ispred zgrade ove institucije kako bi zatražili odlazak u penziju gospodina Ovčine i uručili mu Rješenje o prestanku važenja Ugovora o radu po sili zakona, odnosno zbog ispunjavanja zakonskih uvjeta za odlazak u starosnu penziju prema uslovima godina života i godina staža osiguranja.

Budući da u petak Ovčina nije došao na posao, radnici su ga pozvali da u ponedjeljak preuzme Rješenje.

Međutim, po prvi put u dvadesetogodišnjem mandatu, direktor je prije svih radnika došao na posao, ali ne zbog razgovora s radnicima o odlasku u penziju, već da sam sebi napiše i ovjeri Rješenje o godišnjem odmoru i obavijesti kolektiv da je od jučer, dana 29.07.2024. godine i zvanično na godišnjem odmoru.

Kolektiv je zahtijevao od direktora da potpiše Obavijest da će nakon korištenja godišnjeg odmora potpisati svoje Rješenje o prestanku radnog odnosa zaključno sa 06.09.2024. godine, zbog ispunjavanja zakonskih uslova za odlazak u penziju, na što direktor nije pristao, odgađajući odlazak u penziju, iako je uslovljen od strane vlasti da od njegovog odlaska ovisi finansijska podrška Biblioteci“, navode dalje.

Kazali su da zbog nedostatka odgovora i kašnjenja plata već četiri mjeseca radnicima neće ostati ništa drugo već da krajem augusta obavijeste javnost da usluge više ne mogu pružati.

S obzirom na to da do sad nismo dobili nikakvu povratnu informaciju niti su načinjeni nikakvi konkretni potezi niti od strane vlasti, niti od strane direktora, te zbog okolnosti da radnici puna četiri mjeseca nisu primili plate, da su iscrpljena sva sredstva za nesmetan rad, te da uslovi rada postaju nehumani, radnicima neće preostati ništa drugo već da 25/26. augusta zvanično obavijeste javnost da više ne postoje elementarni uslovi za pružanje usluga“, zaključeno je.