Američke i britanske aviokompanije otkazuju letove za Izrael zbog rasta tenzija

Tri američke i britanske aviokompanije otkazale su u srijedu letove za Izrael kao odgovor na eskalaciju sigurnosnih tenzija dok se Tel Aviv sprema za moguću odmazdu libanske grupe Hezbollah nakon atentata na jednog od ključnih vojnih vođa grupe u Bejrutu.

Radio izraelske vojske objavio je da su se američki “United Airlines” i “Delta Air Lines” odlučili na taj potez nakon ubistva višeg komandanta Hezbolaha Fuada Shukra u utorak.

Izraelski dnevni list “Yedioth Ahronoth” objavio je da je “British Airways” najavio obustavu svojih letova za Izrael.

“‘United Airlines’, koji obavlja 14 letova sedmično za Tel Aviv, obavijestio je putnike o otkazivanju letova za naredne dane”, navodi list dodajući da je “Delta” je otkazala letove u srijedu i četvrtak iz New Yorka.

Za “British Airways” nije poznato da li su letovi obustavljeni na 24 ili 48 sati.

“Austrian Airlines” i njemačka “Lufthansa” obustavili su u ponedjeljak letove za i s aerodroma “Ben Gurion” u Tel Avivu.

Izrael je u aprilu zatvorio svoj vazdušni prostor na sedam sati zbog napada dronom i projektilima Irana, koji je bio odmazda za izraelski zračni napad na ambasadu Teherana u Damasku. U napadu je poginulo 16 ljudi, među kojima i visoki oficir iranskih snaga Quds.

Tenzije u Izraelu su porasle nakon što je Tel Aviv izveo atentat na Shukra (63) u vazdušnom napadu na zgradu u južnom Bejrutu u utorak naveče. Hezbollah je potvrdio Shukrovo ubistvo u srijedu naveče.

Palestinska grupa otpora Hamas saopštila je juče da je Tel Aviv ubio šefa političkog biroa grupe Ismaila Haniyeha u izraelskom vazdušnom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu.

Povećan je strah od punog rata između Izraela i Hezbollaha nakon višemjesečne razmjene prekogranične vatre.

Eskalacija dolazi u pozadini izraelskih napada na Gazu u kojima je od oktobra, nakon napada Hamasa, ubijeno više od 39.400 ljudi.