Ažurirani izgledi vremena za 15 dana: Poznato kada nam stiže zahlađenje, ali i moguće poplave uzrokovane jačim padavinama

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovoj prognozi u petak i u dane vikenda nastavlja se prevladavajuće sunčano vrijeme, ali sa malo nižim temperaturama zraka i ne sasvim stabilno.

Lokalni pljuskovi mogući su uglavnom u sjevernim i centralnim dijelovima Bosne, ali i na jugu zemlje nisu isključeni. Na zadovoljstvo mnogih izraženije popuštanje toplotnog vala izgledno je u nedjelju u popodnevnim satima.

Naoblačenje s padavinama prvo će zahvatiti zapadne krajeve i tokom noći se proširiti i na ostala područja. U ponedjeljak i utorak kiša se očekuje na cijelom prostoru naše zemlje. Na pojedinim područjima kiša bi mogla biti i obilnija.

Minimalne temperature zraka varirat će između 18 °C i 24 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 26 °C. Najviše dnevne temperature uglavnom između 34 °C i 40 °C.

Od ponedjeljka očekivane maksimalne temperature kretaće se između 24 °C do 30 °C, na području Semberije do 34 °C.

U periodu od 22.08. do kraja prognoznog perioda, preovladavat će pretežno sunčano ali i nestabilno vrijeme. Mogućnost za kraće padavine biće svakodnevni.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 15 °C i 20 °C, u Hercegovini do 23 °C. Najviša dnevna temperatura od 27 °C do 33 °C, jugu zemlje do 36 °C.