Danas konačno stiže dugo očekivana promjena vremena, slijedi period kiša i pljuskova

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano, a danas nam konačno stiže dugo očekivana promjena vremena.

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati iznosile su: Ivan Sedlo i Sokolac 15; Bjelašnica 16; Bugojno i Srebrenica 17; Sarajevo i Zenica 19; Banja Luka, Livno, Prijedor, Sanski Most i Široki Brijeg 20; Bihać 21; Doboj i Tuzla 22; Trebinje 23; Gradačac i Mostar 25; Neum 26 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini prije podne biti pretežno sunčano vrijeme. Usljed razvoja oblačnosti u drugom dijelu dana širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Sa grmljavinskim oblacima će biti i jakih udara vjetra. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 36 °C.

U Sarajevu sunčano prije podne. Oblačnije u drugom dijelu dana, moguć je i pljusak u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34 °C.

Za razliku od prethodnih dana, a nakon što je toplotni val blago popustio, za danas je na snazi narandžasti meteoalarm.

Od ponedjeljka kiše i pljuskovi, stabilizacija u četvrtak

U ponedjeljak, sutra, u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno će biti i obilnijih pljuskova.

Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini južnog i jugoistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20 °C, na jugu zemlje do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30 °C.

U utorak u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Širom zemlje povremeno će padati kiša ili pljuskovi sa grmljavinom. Lokalno su mogući obilniji pljuskovi.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19 °C, na jugu zemlje do 21 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29 °C.

U srijedu u Bosni umjereno do pretežno oblačno. U Hercegovini će preovladavati sunčanije uz malu do umjerenu oblačnost. U drugom dijelu dana se očekuju lokalni pljuskovi, većinom u Bosni, rijeđe na području Hrcegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17 °C, na jugu zemlje do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29 °C, na jugu zemlje do 32 °C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini stabilizacija vremena. Očekuje se pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17 °C, na jugu zemlje do 21 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31 °C, na jugu zemlje do 35 °C.